AMANAH GOPENG

AMANAH GOPENG
JOM BERSAMA

Wednesday, March 06, 2013

Solidariti Bersama Sultan Sulu

SOLIDARITY BERSAMA SULTAN ~Nur Misuari, Ketua Moro National
Liberation Front , menyatakan sokongannya  kpd Sultan Sulu, 
Jamalul Kiram III di kediamannya di Taguig City. Dibelakang 
merekapara isteri (left to right) Tarhata Misuari and Fatima
 CeliaKiram. GRIG C. MONTEGRANDE

Nampaknya semakin ramai yang bersimpati dan memberi sokongan terhadap perjuangan Kesultanan Sulu yang menuntut hak keatas Sabah.

Walaupun Malaysia cuba cuba menafikan berita mengenai berita sokongan MNLF kepada perjuangan kelompok Kiram , jangan lupa bahawa tindak tanduk kita yang dianggap keterlaluan dan kejam dalam menangani insiden Lahad Datu ini, telah menyebabkan orang-orang Sulu bersatu dan memberi sokongan kepada Kiram.

Kejadian pembunuhan kejam keatas Imam Maaz dan 4 orang anak lelakinya telah mencetuskan kemarahan orang-orang kampong lalu menyerang balai polis dan menawan 4 orang.

Terbaru, Nur Misuari telah menyatakan sokongannya dan memberi amaran kepada Presiden Aquino kerana belot dan menentang orang-orangnya sendiri (orang Filipina) dan memihak kepada Malaysia yg dianggap sebagai sebagai kuasa penjajah yang menjajah tanah air mereka (Sabah)

“And there is an attempt even to arrest the sultan, I understand. Let them do that. The country will be in total chaos if they do, I promise you.” Beliau mengingatkan Presidennya.

Nur Misuari turut menyatakan bahawa Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak pernah di ingatkan bahawa menyerang pengikut sultan akan membawa kepada peperangan. Baca di sini


Berita mengenai serangan tentera secara berpadu menggunakan kekuatan perang angkatan bersenjata dgn jet pejuang adalah dianggap keterlaluan oleh sesetengah pihak.

Semangat patriotik orang-orang Filipina mendorong mereka bersatu dan marah bukan sahaja terhadap kerajaan Malaysia, malah terhadap negara mereka sendiri yang membiarkan rakyat Filipina dibunuh oleh pasukan keselamatan Malaysia.

Seorang Professor Perundangan Antara bangsa di Universiti of Philippines, Harry Roque, berkata di Manila, bahawa serangan udara oleh tentera Malaysia ke atas pengikut Kiram adalah ‘haram’ dan ‘salah laku’

Beliau menganggap kerajaan Malaysia telah keterlaluan dalam menghadapi tentera diraja Kesultanan Sulu yang berkubu di Lahad Datu.

Bukan aku cakap, professor tu cakap.Aku percaya dia bukan jenis professor kangkong atau konkang yang ada ramai di Malaysia ini.


Sementara itu Aktivis Filipina mengadakan protes di hadapan Kedutaan Malaysia di Makati City, Manila (gambar atas), mendesak supaya ditamatkan keganasan terhadap kumpulan bersenjata yang menyokong Kesultanan Sulu di Sabah.

Menurut laporan ANS-CBN News, mereka turut membakar gambar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bersalaman dengan Presiden Filipina, Benigno Aquino III.

Kira-kira 100 penunjuk perasaan berkumpul di luar kedutaan pagi ini sejurus selepas pasukan keselamatan Malaysia mula menyerang Kampung Tanduo, Lahad Datu tempat tentera Kesultanan Sulu berkubu. Baca di sini

Dalam perkembangan lain, bekas anggota kongres Satur Ocampo, Dr Carol Araullo, kedua-dua bagong Alyansang Makabayan, dan Naib Presiden Persatuan Perlembagaan Filipina (Philconsa), Rafaelita Gonio membuat  lawatan semalam ke Astanah Kiram di Maharlika Village, Taguig City. 

Ocampo dan Araullo menyatakan sokongan kepada punca daripada Kirams dalam cuba untuk menuntut Sabah dari Malaysia. 

Ocampo berkata bahawa Presiden harus mengkaji semula pendirian kerajaan kerana perkembangan baru. 

Gonio berkata sokongan beliau adalah  peribadi kerana Philconsa belum lagi mentapkan pendirian mengenai isu itu. 

Pada kira-kira 12:20 juga semalam, seorang calon senator bebas Teddy Casino juga tiba untuk melawat sultan. 

Awal petang Ahad, bekas Setiausaha Jabatan Pertahanan Negara (DND) Norberto Gonzales membuat lawatan terkejut di Astanah Kiram.

Dia menafikan dakwaan bahawa dia terlibat dalam ‘Kebuntuan Sabah’.Beliau berkata, dia nampak sultan di televisyen dan berasa sedih dengan  keadaan beliau. 

Pihak Malacañang menuduhnya sebagai salah seorang  ‘penghasut’ Kebuntuan Sabah, beliau berkata beliau tidak tahu mengenainya. 

"Jika menjadi rakan (membuatkan anda) seorang pembelot, maka saya seorang pembelot," kata Gonzales, bekas Penasihat Keselamatan Negara Presiden dan kemudian kini Pampanga Rep Gloria Macapagal Arroyo. 

Sementara itu, Sultan Jamalul Kiram III  berasa dibiarkan oleh Filipina berkata, mereka kini bergantung kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Amerika Syarikat, dan United Kingdom untuk mendapatkan bantuan.

Mereka tidak lagi menunggu untuk sebarang bantuan dari pentadbiran Presiden Benigno S. Aquino III kerana tiada datang pun!
Comments
1 Comments

1 comment :

sara r said...

saya cadangkan pak cik tukar warganegara jadi rakyat sulu saja, sebab org macam pak cik ni cuma menghancurkan dan memecahbelahkan negara. Saya malu ada org rakyat malaysia macam pak cik ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...