JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, May 19, 2013

Apa yang perlu dilakukan dengan Husam?

KOTA BARU: Kerajaan Kelantan dan kepimpinan pusat PAS sedang mempertimbangkan cara-cara menjaga kerjaya politik naib presiden parti , Husam Musa terus hidup tanpa menyinggung pihak istana. 

Sumber PAS memberitahu bahawa beberapa cadangan telah dibincangkan. 

Antara cadangan yang paling berdaya maju, mereka berkata, adalah untuk melantik beliau sebagai penasihat kepada pasukan petugas ekonomi Kelantan, yang diketuai oleh Menteri Besar Ahmad Yacob. 

Pada masa yang sama, mereka berkata, usaha-usaha sedang dibuat untuk mengeluarkan Husam daripada senarai hitam Sultan. 

Husam, 54, juga dianggap dalam PAS dan di kalangan penyokong Pakatan Rakyat sebagai teknokrat berbakat dan pemikir. 

Ketidak puasan hati Sultan terhadannya menjadi jelas minggu lalu apabila nama Husam dipotong dari senarai cadangan exco negeri yang dikemukakan Ahmad untuk persetujuan diraja. 

Dalam satu kenyataan akhbar rasminya mengenai isu ini, Husam minggu lalu menafikan bahawa dia mempunyai "masalah" dengan istana, menggambarkan Sultan Muhammad V sebagai pemerintah adil. 

Walau bagaimanapun, menurut sumber-sumber, rakan politik Husam sedang berusaha untuk memuaskan hati Sultan. 

Tanpa memberikan butiran, sumber itu berkata orang Husam ini telah menghantar "risikan dan bisikan" untuk kedua-dua pihak istana dan kepimpinan PAS.

 'Apa yang tidak berpuas hati?'

Walau bagaimanapun satu lagi sumber yang rapat dengan Husam memberitahu  bahawa tidak ada bukti bahawa nama Husam ada dalam senarai yang dikemukakan oleh pihak berkenaan kepada Sultan pada awalnya. 

 "Di mana surat yang menunjukkan Sultan tidak bersetuju dengan pencalonan Husam ini? 

Kami (penyokong Husam dalam parti) telah meminta pemimpin dari kepimpinan parti tetapi tiada apa yang telah dikeluarkan setakat ini," kata sumber itu. 

 Sumber itu juga berkata bahawa ini adalah suatu komplot dalaman parti meminggirkan Husam dan tiada mempunyai apa-apa kaitan dengan istana. 

Husam, yang memenangi kerusi DUN Salor tetapi gagal dalam cubaan beliau untuk kerusi Parlimen Putrajaya pada pilihan raya umum baru-baru ini, juga sedang mengambil langkah untuk mengukuhkan kedudukan beliau dalam PAS pada konvensyen parti bulan Disember, di mana pemilihan parti akan diadakan. 

Ketua strategi

Husam sering digambarkan sebagai "anak angkat politik" Mursyidul 'Am PAS , Nik Abdul Aziz Nik Mat. 

Beliau pernah berkhidmat sebagai exco negeri di dua pentadbiran sebelumnya dan dilihat sebagai arkitek di belakang kenaikan nasib ekonomi Kelantan serta strategi ketua di sebalik kejayaan pilihan raya PAS di negeri ini pada tahun 2008. 

 Beberapa penganalisis politik berkata populariti Husam adalah dalam bahaya dan semakin pudar bila Nik Abdul Aziz telah memutuskan untuk mengambil tempat duduk dibelakang dalam politik.SUMBER
Comments
1 Comments

1 comment :

Putra IJ80 said...

Anasir anasir AMNEO dan APCO sudah hampir berjaya menyusup ke dalam PAS di Kelantan hasil kerja kuat mereka berpuluh puluh tahun.

Sewaktu TGNA ada pergerakan mereka agak sukar dan terhad sebalik nya dgn ketiadaan beliau(TGNA)adalah peluang terbaik bagi nya.

Tunggu PRU14.,hampir separuh pengaruh PAS akan hilang dan PRU15 akan ada orang dalam PAS membentangkan red carpet utk mereka menang secara Total.

Di Kedah perkara ini lebih awal berlaku.

Wallahu'alam.

Jgn maree...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...