JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, June 21, 2013

Campur tangan Najib - Perbincangan dengan polis batal di saat akhir

Pakatan Rakyat semakin bersemangat untuk meneruskan satu perhimpunan besar-besaran yang dirancang 22 Jun di Padang Merbok berhampiran dengan bangunan Parlimen dan Taman Tasik di Kuala Lumpur.

PM Najib dilihat telah campur tangan dalam pembatalan pertemuan antara pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat dan polis Kuala Lumpur di saat-saat akhir.

"Pada mulanya apabila Ketua Polis Daerah meminta untuk bermesyuarat, saya menganggap ia sebagai satu tanda positif, yang bermaksud bahawa pihak polis telah bersedia untuk bekerjasama," kata pengarah strategi PKR Rafizi Ramli 

"Hakikat bahawa ia telah dibatalkan pada saat-saat akhir menandakan campur tangan Najib, jadi saya menjangkakan standoff (antara polis dan penganjur) akan berterusan."

Satu titik perubahan untuk Malaysia 


Sebagai Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim, yang mengasaskan perhimpunan Black 505 untuk membantah apa yang beliau dakwa penipuan besar-besaran pada pilihan raya umum negara 5 Mei itu berkata, mata dunia tertumpu ke Malaysia - bukan sahaja terhadap kekerasan kerajaan tetapi juga kepada rakyat Malaysia. 

Apakah Rakyat Malaysia akan membenarkan diri mereka ditipu dan diperbodohkan oleh kerajaan Najib, atau mereka akan bangun berdiri dan menunjukkan rasa tidak senang kerana dirampas hak-hak asasi mereka untuk memilih kerajaan yang mereka mahu melalui pilihan raya yang bebas dan adil, tanya Anwar pada perhimpunan baru-baru ini.

Adalah menjadi satu ujian penting, kata Ketua Pembangkang itu, perhimpunan besar-besaran yang dirancang untuk Sabtu ini di Padang Merbok , berhampiran dengan bangunan Parlimen dan Taman Tasik. 

"22 Jun adalah sangat kritikal. Semua orang, dari orang kampong, nelayan, petani dan yang paling penting sekali ialah orang muda, mesti datang. Dunia, seperti Indonesia, memerhatikan kita. Adakah akan terdapat protes, adakah benar rakyat mahu membersihkan sistem pilihan raya, adakah benar mereka mahu singkirkan semua kelemahan?" Anwar berkata pada perhimpunan di Batu Pahat. 

"Jika kita berjaya, maka Insya-Allah, saya pasti 22 Jun akan menandakan satu titik perubahan dalam landskap politik kejam di Malaysia." 

Anwar 64 tahun baru sahaja pulang dari Jakarta di mana beliau telah di hadapkan dengan pelbagai pertanyaan oleh media Indonesia sejak 22 Jun lalu. Beliau telah pergi ke Indonesia di atas jemputan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono, yang juga menyatakan minat dalam Black 505 perhimpunan Sabtu ini. 

Najib meneruskan kebuntuan

Dengan 2 hari lagi, pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat telah dipanggil untuk menemui ketua polis di stesen Dang Wangi untuk membincangkan "perkara-perkara yang berkaitan dengan keselamatan awam". 

Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang termasuk DAP Loke Siew Fook dan PAS Syed Azman Syed, selain daripada Rafizi PKR, pada mulanya gembira kerana mereka percaya mesyuarat itu adalah isyarat bahawa polis telah memutuskan untuk bekerjasama dan membantu untuk mengawal kumpumpulan orang ramai yang besar dijangka membanjiri ibukota Sabtu ini. 

Tetapi mesyuarat serta sidang akhbar yang dijadualkan pada 17:00 dibatalkan selepas pihak berkuasa berubah hati. 

"Saya telah dihubungi oleh IPD Dang Wangi untuk memaklumkan bahawa mesyuarat yang dijadualkan di antara PDRM dan wakil PR hari ini dibatalkan pada saat-saat akhir, berikutan Ketua Polis Daerah itu telah dipanggil ke Bukit Aman," kata Rafizi. 

Rafizi, yang juga Ahli Parlimen Pandan, sebelum itu memberitahu, beliau menjangka mesyuarat bertumpu kepada kawalan orang ramai dan pengurusan pada perhimpunan 22 Jun, yang bertujuan untuk menyediakan platform bagi rakyat Malaysia dalam menyatakan rasa tidak puas hati mereka terhadap bukti-bukti penipuan dan penipuan undi pada 5 Mei pilihan raya umum. 
Comments
2 Comments

2 comments :

Amuraria said...

bila gerombolan sekutu apco berkonspirasi ,untuk menghalalkan penipuan/penyelewengan suruhanjaya penipu rakyat ,rela dilembukan sampai bila ? ABU jangan lupa !

alhusseyn said...

Amuria, Cukuplah penipuan demi penipuan yang selama ini memperbodohkan rakyat Malaysia.Kali ini biarlah rakyat lebih cerdik dari yg sudah-sudah.Jumpalah di Padang Merbuk esopk!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...