JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, June 08, 2013

Sebelum korang nak rogol dan bunuh orang ....

Sebelum korang nak rogol dan bunuh orang, baca cerita ini dulu.Kalau korang masih degil dan nak buat juga, silakanlah!

Bagi mereka yang merogol dan membunuh demokrasi di negara ini patut menerima balasan macam ini! Huh! huh! baru padan muka!

Ditanam hidup-hidup ... penduduk kampung 
campak suspek ke dalam kubur

Seorang yang disyaki membunuh mangsa rogolnya telah ditanam hidup-hidup dalam kubur mangsa selepas diikat oleh penduduk kampung yang marah. 

Kira-kira 200 orang yang berkabung memberkas Santos Ramos di pengebumian wanita yang dia dtuduh merogol dan membunuhnya. 

Mereka kemudian mengheret dia ke tempat pengebumian Leandra Arias Janco, 35 tahun, di tengah Bolivia, dan menghumbankannya ke dalam kubur itu. 

Polis telah mengenal pasti Ramos 17 tahun sebagai punca dalam serangan masyarakat Quechua berhampiran perbandaran Colquechaca. 

Ketua pendakwa tempatan, Jose Luis Barrios, berkata penduduk menyekat jalan, menghalang polis daripada sampai untuk menghentikan tindak balas kejam mereka. 

Keadilan lynchings bukan perkara pelik di Bolivia.

Menurut laporan, Ramos telah diikat di pengebumian wanita tersebut  dan sewaktu meletakan keranda wanita mangsa rogol itu, mereka telah melemparkan remaja itu ke dalam kubur terbuka, dan kubur itu ditimbuni dengan tanah. 

Colquechaca adalah sebuah bandar kira-kira 5,000 penduduk yang terletak 207 kilometer tenggara modal Bolivia, La Paz. 

Lynchings bukanlah perkara yang pelik di negara Amerika Selatan, dimana sistem keadilannya sering berlaku korup.Hanya beberapa hari sebelum kematian Ramos, dua pembunuh yang disyaki juga diuruskan oleh keadilan perusuh. 

Seorang suspek, dituduh merompak sebuah kereta, dan kemudian membunuh pemandunya, telah dilempar batu hingga mati manakala rakan sejenayah dikatakan telah dibakar hidup-hidup.

Nota: Lynchings ni adalah balas dendam macam cerita cowboylah - hukum bunuh kepada penjenayah tanpa dibicarakan secara adil.Biasanya dgn menggantung.SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...