JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, June 19, 2013

Tambang naik 20 sen - Rakyat bakar bas dan berdemo ....

Hanya dengan kenaikan sebanyak 20 sen sahaja. Bukan 20 peratas; apalah lagi kalau naik berganda-ganda sebagaimana yang di Malaysia yang akan berkuatkuasa menjelang 1 Ogos 2013 seperti kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang mengumumkan perkara itu di sini 

Tetapi di Brazil, hanya disebabkan kenaikan 20 sen itu, rakyat Brazil telah keluar ke jalan raya membantah kenaikan tersebut. 

Mereka turut mengancam untuk memboikot Piala Bolasepak Dunia, dimana Brazil adalah tuan rumah tahun ini. 
Orang ramai di Sao Paulo, bandar terbesar di Brazil, memulakan bantahan di seluruh negara sebulan yang lalu apabila mereka membantah kenaikan 20 sen tambang bas.
Dengan masalah ekonomi Brazil yang tenat dengan kadar inflasi yang naik mendadak, harga tiket yang mahal turut menjadi isu dan mengancam kejohanan berprestij dunia itu. Ikuti beritanya di bawah : 


Beribu-ribu ke jalan-jalan di Brazil , membantah Piala Dunia
 
Ramai ... penunjuk perasaan keluar di jalan-jalan raya
LEBIH daripada 200,000 penunjuk perasaan telah bertempur dengan polis dan menyerbu bangunan kerajaan di bandar-bandar utama Brazil membantah keputusan negara untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia 2014. 

Perarakan - kebanyakannya dianjurkan melalui virus kempen media sosial - telah membawa bandar-bandar besar seperti Rio De Janeiro dan Sao Paulo terhenti. Bas dan kereta telah dibakar, kerana beberapa penunjuk perasaan menyerang polis - yang bertindak balas dengan gas pemedih mata, semburan lada dan peluru getah. 

Dan di ibu negara, Brasilia, beberapa penunjuk perasaan berjaya naik ke bumbung bangunan kongres kebangsaan sebelum mencari jalan masuk ke dalam. 

Rio De Janeiro telah menyaksikan satu tunjuk perasaan yang terbesar, dengan lebih daripada 100,000 orang turun dalam perarakan kebanyakannya aman melalui bandar itu malam tadi. 

Ada yang membawa sepanduk dengan tulisan "Violencia" (Keganasan) dan "Jangan datang ke Piala Dunia". 

Walaupun bantahan telah dicetuskan oleh kejohanan bola sepak yang akan datang, ramai yang marah tentang pelbagai isu-isu tempatan seperti ekonomi punah Brazil, inflasi yang semakin meningkat dan peningkatan dalam jenayah ganas. 

Penunjuk perasaan Maria Claudia Cardoso berkata: "Ini adalah bantahan rakyat menyuarakan:" Kami tidak berpuas hati ' 

"Kami tidak mempunyai sekolah yang baik untuk anak-anak. Hospital kami adalah dalam keadaan yang mengerikan. Rasuah berleluasa. "Bantahan ini akan menjadi sejarah dan menyedarkan ahli politik kita bahawa kita tidak dapat enerimanya lagi." 

Banner ... meminta orang ramai untuk menjauhkan diri

Orang ramai di Sao Paulo, bandar terbesar di Brazil, memulakan pemberontakan di seluruh negara sebulan yang lalu apabila mereka membantah kenaikan 20 sen tambang bas. 

Dan 65,000 orang keluar ke jalan-jalan di bandar malam tadi - mewujudkan suasana karnival di beberapa tempat - dengan ramai masih lagi membawa sepanduk tentang bas. 

Penduduk tempatan Sao Paulo , Eduardo Saretta berkata: "Semua orang di sini adalah menjadi sebahagian daripada protes. 


Musnah dalam api.....20sen punya pasal!
"Anda boleh mencari segala-galanya di internet, orang yang berkongsi banyak dan menggunakan Twitter, Facebook dan Whatsapp untuk berkomunikasi dan membuat (perarakan) setiap hari yang lebih besar. 

"Hari ini kita akan ada lagi, dan sekali lagi pada hari Khamis, dan sebagainya sehingga Kerajaan menurunkan tambang pengangkutan." 

 Ia masih belum diketahui sama ada skala besar protes akan menjejaskan Piala Konfederasi yang kini sedang dimainkan sebagai memanaskan badan untuk Piala Dunia tahun depan.

'Keganasan' ... banner bantahan.
Tetapi kejohanan itu telah mula goyah, apabila polis dan penunjuk perasaan bertempur di luar stadium sebelum permainan pembukaan. Negara ini telah komited untuk membelanjakan berbilion-bilion sebagai tuan rumah Piala Dunia dan Sukan Olimpik dua tahun kemudian. 

Tetapi penunjuk perasaan menyalahkan masalah ini mengakibatkan  kesan buruk pada perbelanjaan perkhidmatan awam, yang mereka katakan semakin teruk.

Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...