JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, July 08, 2013

Ansar al-Syariyah ~ Kumpulan Islam baru muncul di Mesir

Takbir! Takbir! Takbir! Langkah yang bijak dan berkekerampilan bila mana sekumpulan rakyat Mesir yang menentang Kedeta tentera telah menubuhkan satu kumpulan baru yang lebih radikal dan militen.

Jom kita mengenali serba sedikit kumpulan radikal yang  matlamat utamanya adalah untuk menegakan undang-undang syariah.

Logo Ansar al- Syariyah Tunisia

Ansar al-Sharia Tunisia adalah satu kumpulan Islami yang radikal. Ditubuhkan di Tunisia pada 2011 dan diketuai oleh Abu Ayadh al-Tunisi dengan keahlian sekitar 100,000.

Logo Ansar al- Syariyah Libya

Sementara Ansar al-Syariah Libya telah ditubuhkan sewaktu meletus perang saudara sewaktu era Muammar Ghadafi. Kumpulan ini di ketuai oleh Sheikh Muhammad al-Zawawi.

Kereta kebal Ansar al- Syariyah Yemen

Ansar Al-Syaria Yemen pula bergabung dengan kumpulan al-Qaeda Yaman dan diketuai oleh Nassir al-Wuhayshi. Kumpulan ini pernah membebaskan 73 Askar Yaman dari tahanan. Baca kisahnya di sini

Di Syria juga telah lama tertubuhnya Ansar Al-Syaria untuk menentang regime Bashar Asad.Kumpulan ini tidak kurang hebatnya dari kumpulan di Yemen. Mereka juga ada kereta kebal  ciptaannya sendiri.Tengoklah :


 
Pernah mengejutkan dunia. Ceritanya di sini

Kini dilaporkan Mesir pula bangun dengan kumpulan yang serupa.Tindakan mereka mungkin disebabkan ura-ura kerajaan haram yang baru Mesir mahu mengharamkan  Ikhwanul-Muslimin . Laporannya :

Pembentukan satu kumpulan Islam baru telah diumumkan di Mesir, mengistiharkan jihad keatas tentera dan mengancam untuk menggunakan kekerasan untuk mengenakan undang-undang syariah Islam.

Ansar al-Syariah Mesir berkata ia akan mengumpul senjata dan memulakan latihan ahli-ahlinya, dalam satu kenyataan yang disiarkan pada forum online untuk militan di wilayah Sinai pada hari Jumaat dan direkodkan oleh organisasi Pemantauan SITE. 

Langkah tentera, yang disokong oleh perhimpunan besar-besaran di seluruh Mesir, telah menimbulkan kebimbangan golongan Islam, yang mengakibatkan mereka meninggalkan kumpulan rasmi yang diiktiraf seperti Ikhwan Muslimin dan bergerak dengan lebih militan.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...