JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, July 05, 2013

Demontsrasi aman membantah kudeta Tentera Mesir lepas solat Jumaat hari ini


Dalam satu kenyataan hari ini (Khamis), National Alliance in Support of Electoral Legitimacy (NASEL) merayu kepada orang ramai daripada orang-orang Mesir untuk menggerakkan massa dalam perarakan aman di semua dataran kebebasan dan jalan-jalan di Mesir, yang akan bermula dari masjid , selepas solat Jumaat, untuk menolak rampasan kuasa kejam terhadap kehendak popular.

NASEL berkata bahawa ia merasakan kemarahan orang ramai yang semakin meningkat dan bahaya yang akan berlaku mengancam negara akibat daripada rampasan kuasa tentera yang terhadap legitimasi berasal dari kehendak rakyat dan Revolusi 25 Januari. 

Ia mengesahkan penolakan penuh dan mutlak terhadap rampasan kuasa tentera - terhadap Presiden, Perlembagaan dan legiotimasi demokrasi - dan semua tindakan akibat dan kesan.

NASEL meletakan dalang rampasan kuasa mesti bertanggungjawab ke atasi keselamatan Presiden negara yang sah, Mohamed Morsi dan kerana menghalang Presiden yang dipilih itu dari berhubungan dengan rakyat.

Ia juga menegaskan penolakan penuh dan mutlak segala bentuk keganasan terhadap demonstrasi aman, yang telah mengakibatkan pembunuhan dan mencederakan beribu-ribu orang-orang Mesir, memegang semua institusi kerajaan yang bertanggungjawab untuk mendapatkan demonstrasi secara aman, hak yang dijamin kepada semua orang Mesir. 

Selain itu, NASEL menegaskan penolakan mutlak segala bentuk kezaliman dan keganasan yang diuruskan oleh pihak berkuasa polis negera baru, yang bermula dari saat pertama rampasan kuasa itu telah mengumumkan dengan segala bentuk penindasan, sekatan kebebasan, penutupan saluran TV satelit - terutamanya orang-orang Islam, menyekat kebebasan media, penangkapan ahli politik, dan memerangkap orang yang tidak bersalah.

NASEL mendesak pembebasan segera semua tahanan politik, wartawan dan aktivis Revolusi. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...