JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, July 08, 2013

Gerombolan Penentang Kebangkilan Islam melakukan 'Keganasan Seksual'

Berita berikut adalah terjemahan yang saya ambil dari sini. Penulis telah menceritakan tentang keganasan rogol yang berlaku secara berleluasa di Mesir dan peningkatan rekodnya mendadak tinggi sejak berlakunya demonstrasi oleh penentang pentadbiran Dr Mursi pada 2013 ini. Penulis rencana ini seolah-olah mahu mengaitkan keganasan tersebut kepada pentadbiran Mursi. Waima gejala ini telah juga berlaku ketika demonstrasi penentangan terhadap regim Mubarak sekitar 2011 dulu.

Saya telah memberikan ulasan saya secara ringkas kepada kenyataan-kenyataan yang saya boldkan dengan merah.Berikut adalah rencana yg saya maksudkan.

'Wanita coli biru', yang telah diserang pada bulan Disember 2011, 
menjadi simbol wanita yang dipukul dan diserang secara seksual 
semasa protes di Mesir [EPA]
 
Kaherah, Mesir - Walaupun sorakan dan lagu-lagu meledak menyelubungi Dataran Tahrir di bandar ini, pusat perarakan berjuta-juta orang yang menggulingkan dua presiden dalam tempoh tiga tahun, perusuh pemangsa seksual bercampur gaul bersama orang ramai, memburu mangsa wanita. 

Walaupun tidak ada kronik rasmi bilangan mangsa, kumpulan hak asasi manusia tempatan mendakwa lebih daripada 100 wanita telah didera sejak protes bermula pada 28 Jun, dengan sekurang-kurangnya dua kes rogol direkodkan.

 "Adalah tidak tepat untuk merujuk kepada serangan seperti gangguan seksual semata-mata. Mereka adalah keganasan seksual," Fathi Farid, penyelaras kumpulan hak asasi manusia tempatan I Saw Harassment (Saya Lihat Gangguan) kepada Al Jazeera.

Berjuta-juta orang-orang Mesir, lelaki dan wanita, telah dibawa ke jalan-jalan sejak 28 Jun, pertama untuk menjatuhkan presiden awam pertama di negara ini yang dipilih secara demokratik, Mohamed Morsi, kemudian untuk meraikan penyingkirannya apabila tentera memihak dengan permintaan untuk pilihan raya awal.

 I Saw Harassment (Saya Lihat Gangguan), bersama dengan beberapa lain-lain masyarakat sivil inisiatif, termasuk 'Operasi Gangguan Anti-Seksual /Serangan' dan 'Pengawal Tahrir' - yang diasaskan kerana negara gagal mewujudkannya di tengah-tengah wabak keganasan seksual yang negara ini telah saksikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini - diadakan hotline dan sukarelawan ditempatkan di Dataran Tahrir dan di tapak demonstrasi lain. Matlamat mereka adalah untuk menggagalkan cubaan serangan seksual, terutamanya lantaran pasukan polis memulaukan perhimpunan, membiarkan penunjuk perasaan, terutamanya wanita, terdedah (tanpa perlindungan).  
(komen alhusseyn : Ini adalah bertujuan untuk membiarkan perlakuan ganas berlaku dan negara terjerumus kelembah huru hara untuk memberi alasan kepada pihak tentera masuk campur. Ini adalah perancangan pihak yang menentang Mursi)
"Kebanyakan serangan menunjukkan bahawa terdapat jenayah terancang sepenuhnya tersedia," kata Farid. Beliau menyifatkan bagaimana serangan seksual massa bermula dengan lima atau enam membetuk bulatan ketat di sekitar mangsa, meraba-raba badannya dan merentap dan mengoyak bajunya - sambil menjerit kuat bahawa mereka melindunginya untuk mengelakkan bantuan daripada memasuki bulatan."Bulatan segera membesar kepada berpuluh-puluh yang bergiliran mengganggu mangsa, manakala jeritan mangsa tenggelam oleh jeritan mereka," katanya.
(komen alhusseyn : Bahawa jelas terbukti keganasan ini adalah satu perancangan yang telah diatur secara berkumpulan dan besar kemungkinan kumpulan yang melakukannya telah mendapat bayaran. Jangan lupa pengalam kita sendiri di Malaysia ini, ramai SB ikut sama menyamar sebagai demonstan dan merekalah yang melakukan provokasi liar untuk mencetuskan keganasan dan ketegangan untuk memberikan alasan kepada polis bertindak ganas ke atas peserta perhimpunan awam) 
Penjelasan Farid mengenai strategi penyerang 'sepadan sebagaimana yang dibuat oleh wanita yang terselamat daripada serangan tersebut. Menurut kesaksian seorang yang tidak dikenali, mencatatkan kepada Nazra for Feminist Studies, satu lagi inisiatif Mesir yang bertujuan untuk membina sebuah gerakan feminis, gerombolan memisahkan beliau dari teman lelakinya lalu mengheretnya ke arah kawasan yang terpencil, di mana setiap mereka merancang untuk merogol beliau secara individu (bergiliran). Beliau berjaya melarikan diri dengan merayu kepada salah seorang penyerang yang bersimpati dengan beliau lalu melarikannya dari kumpulan tersebut.

Mesir telah menyaksikan peningkatan yang mengejut dalam kadar gangguan seksual sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pada Feb 2013 satu kajian oleh Wanita PBB dan Pusat Demografi menunjukkan bahawa 99.3 peratus daripada kanak-kanak perempuan dan wanita yang ditemubual telah tertakluk kepada gangguan. Revolusioner telah mendakwa bahawa sejak revolusi 2011 yang menggulingkan Hosni Mubarak, kumpulan-kumpulan yang telah dibayar untuk menjalankan kekejaman itu, untuk menakutkan penunjuk perasaan wanita dan merosakkan reputasi Tahrir Square.
(komen alhusseyn : terbukti perlakuan keganasan tersebut telah ada sejak revolusi 2011 lagi dengan mendapat bayaran. Penulis rencana ini sendiri yang buat perakuan. Bahawa ketika itu adalah bertujuan untuk mencemarkan reputasi demonstran yang Anti- Mubarak di Dataran Tahrir itu. Adalah besar kemungkinan mereka yang melakukannya adalah terdiri daripada gerombolan samseng yang pro kepada kerajaan/SB ketika itu, yakni kuncu-kuncu Pro Mubarak)
"Sebelum ini, seorang gadis berdepan dengan risiko diganggu jika dia bersendirian," kata Farid. "Beberapa hari lalu, seorang gadis berjalan dengan empat sahabat lelaki telah diganggu oleh perusuh. Mereka memukul teman beliau dan merampasnya pergi. Jika ini bukan keganasan, apakah dia?" 

Menurut satu kenyataan yang dikeluarkan bersama pada 3 Julai oleh beberapa pertubuhan hak asasi Mesir, kejadian serangan seksual yang dilaporkan semasa protes kebelakangan ini bukan sahaja rekodnya melanda naik, tetapi "telah lebih kejam daripada serangan yang berlaku pada Januari 2013" semasa demonstrasi menandakan ulang tahun kedua revolusi. 

"Saya tidak percaya mana-mana pelaku jenayah tersebut telah ditahan," kata Engy Ghozlan, anggota Operasi Anti-Seksual / Gangguan. "Gadis-gadis mangsa biasanya memilih untuk tidak memfailkan tindakan undang-undang kerana mereka tidak mempercayai pasukan polis, dan kerana stigma sosial," katanya.

Heba Morayef, Pengarah Hak Asasi Manusia Watch di Mesir, menyalahkan peningkatan dalam bilangan perusuh serangan seksual ke atas keadaan yang sewenang-wenangnya "telah membawa kepada keadaan di mana pelaku merasakan bahawa dia tidak akan dipertanggungjawabkan". 

Laporan HRW kata pegawai Mesir mesti bertanggungjawab keatas pertumbuhan yang ketara dalam bilangan serangan seksual. Menurut Farid, hanya 24 kejadian serangan seksual yang dilaporkan secara rasmi pada bulan Januari 2013.

 "Serangan seksual berleluasa semasa protes Dataran Tahrir menyerlahkan kegagalan kerajaan dan semua parti politik untuk berdepan dengan keganasan bahawa wanita dalam pengalaman Mesir pada setiap hari di dalam ruang awam," kata Joe Stork, Timbalan Pengarah Timur Tengah pada Hak Asasi Manusia Watch. 

Ghozlan berrsetuju. "Tanpa mengira sifat rejim baru dan kerajaan, ia adalah penting bahawa langkah-langkah segera diambil untuk menghentikan wabak ini sekali dan untuk seterusya," katanya.

Farid, bagaimanapun, menyalahkan pentadbiran Morsi untuk peningkatan dalam gangguan."Rejim Ikhwan Muslimin, melalui jawatan presiden dan majlis-majlis Parlimen serta media, telah memberikan keberanian kepada pelaku untuk memburukkan protes anti-Morsi, terutama wanita. Ini meggalakkan penyerang berasa bahawa ia adalah baik-baik saja untuk merosakkan kehidupan wanita-wanita itu."  
(Komen al-Husseyn : Sikap menyalahkan pentadbiran Mursi ini tidak betul. Itulah sebenarnya tujuan keganasa pada kali ini untuk meletakan kesalah kepada Mursi. Bahawa pihak polis sendiri tidak ambil peduli dan sengaja membiarkan keadaan para demonstran tanpa dikawal selia oleh polis. Maka gerombolan pun bebas untuk melakukan apa sahaja jenayah tanpa sebarang pengawasan dan kawalan polis.
Gerombolan upahan ini melakukan keganasan ada dua tujuan utama :

1) Pada 2011 dulu, ia dilakukan supaya memberi imej buruk terhadap perhimpunan aman di Dataran Tahrir ketika itu. Jelas keganasan adalah dilakukan oleh gerombolan yang pro kepada pemerintahan ketika itu iaitu Mubarak. 

2) Pada 2013, demontrasi anjuran penentang Mubarak di Dataran Tahrir kali ini adalah dari gerombolan yang sama, adalah untuk menimbulkan huru hara dalam negara yang kini ditadbirperintah oleh Mursi. Sebab itu polis buat derk saja. Bila hal yang demikian berlaku, maka tentera mengambil ini sebagai alasan untuk mereka campurtangan dengan memihak kepada tuntutan penentang Mursi dan seterusnya merampas kuasa)
Baheya Ya Masr adalah salah satu kumpulan tempatan lain hak-hak wanita. Pengasasnya, Sally Zohney berkata, mereka telah menghadapi keganasan untuk jangka masa yang panjang.

"Keganasan seksual ke atas penunjuk perasaan wanita bukanlah sesuatu yang baru," katanya. "Ia telah menjadi alat yang sejak [itu] era Mubarak, dan tidak berdasarkan kepada kes-kes individu rawak ... Di Mesir, kita mempunyai masalah di seluruh negara gangguan seksual dan serangan seksual dan keganasan seksual yang dibuat di Tahrir berlalu tanpa disedari oleh orang ramai." 

Ia telah menjadi jelas bahawa pelaku tidak mensasarkan wanita peringkat umur tertentu, kod pakaian atau kriteria sosial. Menurut Zohney, serta Farid, mangsa serangan seksual baru-baru ini termasuk gadis-gadis muda dan wanita yang lebih tua. 

"Apa yang berlaku antara 28 Jun hingga hari ini adalah keterlaluan. Lebih 150 wanita secara fizikal dan psikologi dirosakkan selama-lamanya," kata Zohney.

"Kami telah mengedarkan kira-kira 8,000 ‘tilam jarum’ secara percuma di kalangan penunjuk perasaan wanita," kata Farid.

"Kami mahu sampai ke tahap di mana penyerang akan berfikir seratus kali sebelum mengganggu seorang wanita, supaya bimbang bahawa dia benar-benar mungkin menyakiti nya."

Saja-saja ~ Tidak ada kena mengena dgn arikel kat atas

Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...