JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 04, 2013

Tentera Mesir Rampas Kuasa - Gulingkan Presiden Islam

Mohamed Morsi berucap di televisyen malam tadi 
sebelum dia disingkirkan dari kuasa

Pejabat Presiden mengeluarkan kenyataan pada media sosial mengutuk langkah rampasan kuasa tersebut:

Pres. Morsy: pengumuman Angkatan Tentera ditolak oleh semua orang merdeka yang berjuang untuk sivil demokratik Mesir.

Pres. Morsy menggesa orang awam dan anggota tentera untuk menegakkan undang-undang dan Perlembagaan, tidak menerima bahawa rampasan kuasa yang menukar Mesir mundur ke belakang.

Ketua Tentera Abdel Fattah al-Sisi 
"Sepanjang beberapa bulan lepas, angkatan tentera telah berusaha bersungguh-sungguh untuk menyelamatkan keadaan dan mencapai dialog kebangsaan antara semua parti-parti politik termasuk institusi presiden. Pada bulan November 2012, ia mengumumkan kesediaannya untuk memulakan dialog kebangsaan yang dialu-alukan oleh semua parti-parti politik dan negara tetapi ia telah ditolak oleh institusi presiden.
"Kami berharap kira-kira mencapai dialog nasional yang akan menamatkan keganasan dan kestabilan selamat untuk rakyat Mesir tetapi kenyataan oleh Presiden malam tadi yang telah disiarkan sebelum tarikh akhir 48 jam tidak responsif kepada kehendak rakyat dan ini telah memaksa angkatan tentera untuk mengadakan perbincangan dengan beberapa tokoh-tokoh negara dan politik serta belia. Semasa ceramah, peserta bersetuju dengan peta jalan yang termasuk langkah-langkah awal yang bertujuan untuk membina yang kuat dan bersatu masyarakat Mesir dan mengakhiri keganasan dan konflik yang berlaku di negara ini 

"Pelan hala tuju ini termasuk, menggantung perlembagaan, mengadakan pilihan raya presiden dan parlimen awal, pembentukan sebuah jawatankuasa perdamaian nasional yang akan merangkumi pergerakan belia. Ketua Mahkamah Perlembagaan Agung mempunyai kuasa untuk mengumumkan penyata perlembagaan semasa tempoh peralihan itu, pelan tindakan itu juga termasuk menubuhkan panel untuk mengkaji semula pindaan perlembagaan 

- General Abdel Fattah al-Sisi
Penentang Morsi meraikan rampasan kuasa tentera 
yang menggulingkan Presiden Islam itu

Penunjuk perasaan anti-Morsi di Dataran Tahrir Kaherah bersorak gembira selepas General Abdel Fattah al-Sisi mengisytiharkan penyingkiran presiden Islam yang dipilih itu. Empat orang terbunuh dalam pertempuran antara penyokong Mohamed Morsi dan pasukan keselamatan di bandar utara Marsa Matrouh selepas presiden Islam itu digulingkan oleh tentera, gabenor negeri itu.

Gabenor Badr Tantawi memaklumkan kepada Reuters melalui telefon bahawa 4 orang yang mati adalah penyokong Morsi.

Terdapat laporan pertempuran dengan penyokong Morsi di bandar Alexandria apabila tembakan kedengaran seperti batu dan bata terbang, menurut saksi.

Tentera telah dilihat meletakkan halangan untuk mencuba dan mengawal aliran penyokong Morsi tengah-tengah kebimbangan mungkin ada lebih banyak keganasan lagi.


Sementara itu, dilaporkan Ulama terkemuka Islam dan Kristian Mesir menyokong pelan tindakan yang ditaja tentera.

 Ahmed al-Tayeb, Sheikhul-Azhar, dan Paus Tawadros, ketua Gereja Koptik (gambar atas), kedua-duanya membuat kenyataan ringkas menyokong berikutan pengumuman oleh ketua angkatan tentera yang menggulingkan presiden yang dipilih, Mohamed Morsi dari Ikhwanul Muslimin. Sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

ss said...

Salam. belum habis syria, kini mesir. inilah akibatnya bila kita gagal mengenal siapa musuh kita yg sebenar. berpuluh ribu kilometer dari syria/mesir pun penyakit yg sama, tempat bernama KD dan sg acheh juga gagal mengenal siapa musuh (atau saja2 buat tak kenal).

alhusseyn said...

Salam ss, musuh ada dimana-mana malah dalam kelambu dan selimut sendiri.Orang yang selalu memberi teguran kadangkalanya dianggap sebagai musuh.Teguran adalah untuk kebaikan bersama. Apalah gunanya jadi tukang kipas semata-mata umpama sokong yang membawa rebah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...