JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, September 16, 2013

PAS kekal dalam Pakatan adalah langkah yang sangat tepat - Nik Aziz

Bermacam-macam reaksi umum terhadap kenyataan TGNA yang tersiar di f/book beliau.Ada yang kata  : 

1) 'Nik Aziz ucap tahniah kepada Ulamak yang bermultaqa
2) 'Nik Aziz setuju Tahaluf Siasi dikaji semula' 
3) 'Dikaji untuk tujuan penambahbaikan ...' 

Masing-masing nak tolong cover setelah ramai yang tidak bersetuju dengan resolusi yang telah umumkan oleh Dewan Ulamak PAS.

 Semuanya itu cuba mengeksploitasi kenyataan Nik Aziz dengan merujuk kepada perenggan akhir kenyataannya sebagaimana berikut :

"Tahniah kepada para ulama yang bermultaqa semalam. Harapan saya agar ia dapat menguatkan iltizam kita semua di dalam memperkukuhkan PAS sebagai parti politik yang berdasarkan Islam. Berhubung kedudukan PAS di dalam Pakatan Rakyat, jika mahu dikaji, silakan. Tetapi kaji hanya untuk penambahaikan, bukan kaji untuk mengundur ke belakang. Kaji untuk berundur ke belakang hanyalah memberikan pelampung kepada UMNO yang sedang kelemasan"

Walhal kenyataan Nik Aziz itu lebih menggambarkan kerisauan beliau sekiranya PAS mengambil keputusan untuk berundur ke belakang, yakni berundur ke era sebagaimana sebelum PAS bersama dalam Pakatan Rakyat. 


Maka aku sangat bersetuju dengan laporan Malaysiakini yang berikut :

Nik Aziz: Umno untung jika kaji untuk 'berundur' 
Mursyidul am Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyambut baik saranan yang timbul dalam satu perhimpunan anjuran PAS semalam agar parti tersebut mengkaji semula kerjasama PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat.
 Namun, beliau tetap berpesan agar usaha tersebut dijalankan untuk menambahbaik kerjasama berkenaan dan bukannya untuk tujuan yang tidak menguntungkan Pakatan Rakyat.
 "...Jika mahu dikaji, silakan. Tetapi kaji hanya untuk penambahaikan, bukan kaji untuk mengundur ke belakang. 
 "Kaji untuk berundur ke belakang hanyalah memberikan pelampung kepada Umno yang sedang kelemasan," katanya dalam satu tulisan di Facebook.
Tambahnya, PAS juga sepatutnya berusaha untuk membolehkan agar amalan Islam difahami oleh orang bukan Islam dengan baik.
 "Inilah yang perlu dibaiki dan PAS wajib memainkan peranan. Saya yakin, jika Islam difahami dengan baik tanpa gangguan daripada pihak berkepentingan, ia akan diterima dengan mudah tanpa sebarang syak wasangka oleh rakan-rakan bukan Islam," katanya.
 Bekas menteri besar Kelantan itu menegaskan bahawa strategi PAS untuk kekal dalam Pakatan adalah langkah yang sangat tepat.
"Benar, kita ingin memburu kemenangan di dalam pilihanraya, tetapi juga perlu diingat PAS sebagai gerakan Islam juga memikul tanggungjawab dakwah yang besar di pentas politik.
 "Justeru, keberadaan PAS di dalam Pakatan Rakyat sekali-kali bukan merupakan langkah yang silap, bahkan ia merupakan langkah yang sangat tepat dengan realiti politik negara," tambahnya.
Kenyataannya itu senada dengan presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang berkata saranan yang ditimbuilkan oleh ketua Dewan Ulama Datuk Harun Taib tersebut bertujuan untuk menguuatkan lagi kerjasama dengan PKR dan DAP.
 Abdul Hadi dalam laporan Sinar Harian hari ini menegaskan, PAS akan tetap bersama dengan dua parti tersebut dalam Pakatan Rakyat.
 Harun dalam satu himpunan PAS di Kedah semalam mencadangkan PAS Pusat supaya mengkaji semula kerjasama politik dalam Pakatan berdasarkan garis panduan syura susulan pengaruh parti itu didakwa semakin lemah. Rujuk di sini


Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...