JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, September 16, 2013

Sesuatu yang pelik, tetapi ianya benar ...

Harakah melaporkan Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai berkata :

 “ketentuan jawatan adalah hak perwakilan untuk memilih kerana Perlembagaan parti jelas memberi hak kepada perwakilan...."

 Saya bersetuju benar dengan kenyataan tersebut. Cuma saya agak musykil sedikit mengenai beberapa perkara seperti berikut :

 1) Apa benarkah cadangan bagi Majlis Syura dan PAS Pusat untuk menyemak hubungan dan Tahaluf Siyasi dengan rakan PR bukan bermakna memutuskan hubungan dengan PR?

 2) Benarkah menyemak kembali Tahaluf Siyasi bersama dengan Pakatan Rakyat bukanlah sesuatu yang pelik?

 3) Bahawa semakan agar perjalanan tahaluf selaras dengan tuntutan syarak sebagaimana resolusi yang dikemukakan ialah sesuatu yang sihat dan bukanlah sesuatu yang wajar dijadikan polemik?

 Laporan Harakah Online tersebut boleh dibaca di sini

Tetapi bagaimana pula dengan kenyataan yang agak kontra berikut :

 1) Persetujuan PAS untuk tidak lantang memperjuangkan matlamat penubuhan negara Islam berlandaskan undang-undang hudud menguntungkan PKR dan DAP yang berjaya menarik sokongan lebih luas daripada pengundi. (Apakah PAS akan lebih beruntung kalau hudud dijadikan isu? Apakah orang Melayu terus menyokong Umno kerana Umno memperjuangkan Hudud? - al-husseyn)

 2) Hasrat PAS untuk menggantikan Umno sebagai parti utama kaum Melayu bagaimanapun kecundang apabila Barisan Nasional menawan semula Kedah dan Umno memperbaiki pencapaiannya dengan memenangi 88 kerusi parlimen. (Apakah kejatuhan PAS di Kedah disebabkan Tahaluf Siasi dengan PKR dan DAP atau kerana keegoan Ust Azizan sendiri? – al-husseyn)

 3) Bagaimanapun kerjasama itu dikritik oleh beberapa pihak kerana PAS dilihat berkompromi dengan DAP dan PKR mengenai hal-hal asas membabitkan kepentingan Islam seperti penubuhan negara Islam dan penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam. (Bukankah Dewan Ulamak tidak sependapat dengan keputusan PAS Pusat dalam isu kalimah Allah tetapi sependapat dengan Ulamak Umno dan Umno telah menggunakan kesempatan ini – al-husseyn)

 Kalian boleh baca kenyataan Harun Taib itu di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...