JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, November 28, 2013

Bukti idea penyatuan PAS/UMNO hanya TIPU DAYA umno


Datuk Noh Omar yang juga bekas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani yang ditemui di parlimen hari ini menyeru pucuk pimpinan PAS dan Umno untuk duduk berbincang mengenai perkara tersebut.Baca sepenuhnya  di sini

Kebetulan pula ada sahabat blogger yang dah tolong jawapkan bagi isu tersebut seperti berikut :

Diharap dengan menonton video bertajuk "Nak berpadu sangat... Ambikkau!! " di bawah dapatlah semua ahli PAS yang menyokong penyatuan umno / PAS untuk berfikir semula. Nilai keikhlasan mereka.

Menyedari tak semua suka tonton video, admin ambil inisiatif menulis semua isi penting yang menjadi hujah pemimpin PAS dalam video tersebut, YB Ustaz Dato' Dr Mohamed Fadzli Hassan  (gambar atas).

 Inilah hujah bernas beliau :
 "Penyelesaian penyatuan umno dengan PAS ini sentiasa datang apabila umno berada dalam keadaan tersepit. Apabila umno berada dalam keadaan tenang, mereka menindas kerajaan PAS, mereka menindas orang melayu, mereka menindas umat islam. Bagaimana umat Islam, orang melayu......................................
 " Tuan puan yang dihormati sekelian, sya nak bagi tahu.... apabila nak disatukan dengan umno, sentiasa menuding jari kepada pas. Kononnya pas tidak mahu bersatu.
 "Saya nak bagi tahu kepada hadirin hadirat bahawa, yang menyebabkan melayu berpecah ........................... Dan juga cuba lihat sejarah. Sejarah menyebut bahawa setiap sepuluh tahun sekali, umno akan menyebabkan pepecahan Melayu.
 "Dan sebelum daripada kemerdekaan lagi, umat islam bersatu, orang melayu bersatu menentang penjajahan. Parti Kebangsaan Melayu Malaya bersatu dengan Hizbul Muslimin , bersatu dengan umno untuk memperjuangkan kemerdekaan.
 "Tetapi, umno dengan tiba-tiba menjadi tali barut kepada British. Mengkhianati perjuangan umat Islam, mengkhianati perjuangan melayu. Mengkhianati perjuangan umat Islam dalam Hizbul Muslimin dan mengkhianati perjuangan melayu dalam Parti Kebangsaan Melayu Malayasehingga pimpinan-pimpinan tertangkap.
 "Dr. Burhanudin Helmi kena tangkap, Ustaz Abu Bakar Al-Baqir kena tangkap. Tengok-tengok dia yang naik jadi Perdana Menteri. Pengkhianatan pertama umno kepada orang melayu dan juga kepada umat Islam sebelum kemerdekaan. 

Aku kopipes dari sini
Comments
4 Comments

4 comments :

The Didi Butter said...

UMNO tak ikhlas pun nak Muzakarah. Ni pun sebab ikatan dengan MIC Dan MCA lemah dan pakatan PAS-PKR-DAP kuat. UMNO cuba untuk leraikan ikatan PR. Bila PAS dah lemah nanti, UMNO tendang la PAS keluar Macam pernah dibuat dulu tu.

Anonymous said...

Sewajarnya lepas pendedahan dan penerangan ni, puak UG serta "ulamak" yg telah diperkudakan UMNO dlm PAS buka mata, buka telinga dan buka minda (kalau ada mindalah) - berhenti diperalatkan UMNO, susun balik saf berjuang tanpa mengira ulamak atau profesional.Jika ada tertengar lagi suara-suara sumbang bermakna yg bersuara tu adalah gila jawatan dan sudah "banyak termakan jasa UMNO".Gulungan jenis ini wajar dianggap anasir perosak dlm PAS.

Anonymous said...

Anony 3.03.perkara yang lepas biarkan berlalu. Muktamar yg lepas dah dimaklum Pas akan kekal dalam PR. Kita perlu pandang ke hadapan, bukan sebaliknya.
Sila rujuk kepada ucapan t/kasih dr Dewan Ulama Pas.

alhusseyn said...

Salam Anon 3.03, PAS tidak boleh bersatu dgn Umno atas dasar Melayu sahaja tetapi hendaklah atas dasar Islam.Ini bermakna Umno kena lupuskan perlembagaan assabiyahnya itu dan tukar kpd Islam.Ingat pesan Tok Guru:

“Saya kata begini kepada rombongan itu semalam, kita tiru tindakan Dr Mahathir (Tun) buat kepada Parti Semangat 46 iaitu semasa Parti Semangat 46 nak masuk Umno dulu, Dr Mahathir kata bubar Parti Semangat 46.

“Begitu juga jika Umno mahu berbaik dengan Pas, kita juga mahu bubar dasar kebangsaan, kita (Pas) masukkan dasar Islam, bubar Umno, apa kurangnya dengan Islam,” Tuan Guru Nik Aziz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...