JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, February 20, 2014

Azmin dan Khalid diseret ke Selcat

  Aku mohon dan berharap PAS Kelantan juga berani mengambil langkah sebagaimana berita di bawah nih!

  Aku pernah sentuh perkara ini di sini .  Blogger Cenangau pun pernah bertanya Mana HISBAH Kerajaan PAS Kedah dan Kelantan? Kedah dah pi bye-bye.... Apakah Kelantan juga nak pi ucap bye-bye macam Kedah kah? Isu terbaru Kelantan yang terkini perlu diatasi segera kalau PAS Kelantan mahu terus hidup... 

  Kita patut puji kerajaan Pakatan Rakyat Selangor kerana bertindak berani dan tidak main sapu-sapu sampah kebawah karpet. Walaupun sedang dalam suasana PRK Kajang yang panas bergelora diperkatakan, namun PKR melakukan apa yang rakyat harap-harapkan selama ini - Ketelusan dalam pentadbiran negeri. Berita dari Malaysiakini :
 

  Jawatankuasa Pilihan Khas mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) memutuskan mengadakan pendengaran awam berhubung kontroversi sekitar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS).

  Pengerusi Selcat dan speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Hannah Yeoh berkata, untuk tujuan itu, antara dipanggil Timbalan Presiden PKR Azmin Ali dan Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai saksi utama.

  Pendengaran itu akan meneliti kontroversi “pemecatan” Azmin sebagai anggota PKNS dan 22 lagi kakitangan syarikat Selangor itu baru-baru itu.

  Pendengaran itu akan berlangsung pada 25 Mac dan 26 Mac, dua hari selepas berakhirnya pilihan raya kecil Kajang , yang ditandingi Anwar Ibrahim.

 Perubahan dalam kerajaan negeri dijangka selepas pilihan raya 

  Sekiranya Anwar menang pilihan raya kecil itu, perubahan dijangka berlaku dalam kerajaan negeri, termasuk dengan kedudukan MB itu sendiri.

  Kontroversi PKNS sejak awal tahun ini semakin memburukan hubungan antara Azmin dan Khalid, dua pemimpin PKR yang paling menonjol dan bersaingan  di Selangor.

  Azmin, yang membuat tawaran untuk menjadi MB di negeri ini selepas pilihan raya umum ke-13 Mei lalu, telah menjadi seorang pengkritik pentadbiran Khalid sejak Khalid dilantik semula sebagai MB untuk penggal kedua.

  Pergeseran Khalid dan Azmin yang semakin teruk , menyebabkan perpecahan di kalangan penyokong mereka , adalah penyumbang  mengapa pilihan raya kecil itu dibangunkan oleh PKR untuk membawa peranan Anwar ke dalam   kerajaan negeri.

  Ia adalah kemungkinan besarnya bahawa Anwar akan cuba menggantikan Khalid sebagai MB selepas pilihan raya kecil itu, jika beliau menang kerusi di Kajang.

 Pengurus Besar PKNS Othman Omar pada 4 Disember tahun lalu menulis surat memberitahu Azmin bahawa beliau telah dikeluarkan daripada lembaga itu pada 4 Dis dan bahawa ini adalah selaras dengan keputusan yang dibuat oleh exco kerajaan negeri.

  Walau bagaimanapun, Khalid dan exconya berkata mereka tidak membuat apa-apa keputusan mengenai kedudukan Azmin di PKNS dan dengan itu Othman dan kakitangan PKNS pula dipindahkan selepas kejadian kontroversi ini.

  Pemindahan pasangan itu menarik kritikan kerajaan negeri dari negeri PKR pemimpin seperti Langat MP Kuala Abdullah Sani Abdul Hamid dan ADUN Batu Caves Amiruddin Shaari.

  Awal bulan ini, Selangor telah memecat 22 pekerja kontrak PKNS dengan notis 24 jam dan pampasan gaji dua bulan, suatu perbuatan yang Azmin gambarkan sebagai "tidak berperikemanusiaan".

  Khalid berkata pemecatan telah dijalankan bagi ketelusan dalam PKNS dan untuk mengelakkan mereka digunakan sebagai "alat politik".SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...