JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, February 18, 2014

The Unsinkable Karpal ~ Kapal yang tidak boleh tenggelam?

  Apakah Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mendapati Karpal Singh bersalah atas kesalahan hasutan dalam kes yang melibatkan Sultan Perak?

 Jumaat 21 Feb yang akan datang ini , kita akan menyaksikan sama ada nasib baik akan tetap memihak kepadanya atau sebaliknya.

 Karpal didakwa mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan terhadap Sultan Perak Sultan Azlan Shah di firma guamannya di Jalan Pudu Lama di Kuala Lumpur pada 6 Februari 2009. 

 Dia didakwa telah berkata bahawa penyingkiran Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak oleh pemerintah boleh dipersoalkan dalam mahkamah undang-undang. 

 Di bawah Perlembagaan Persekutuan, wakil rakyat hilang kelayakan untuk jawatan itu jika didenda lebih RM2, 000 atau penjara selama tempoh melebihi satu tahun.

 "Saya tidak menyesal, tiada apa yang perlu dibimbangkan kerana sabitan itu tidak yang membawa hukuman mati " kata peguam berusia 73 tahun itu. 

 Dalam pengemukaan di akhir kes pembelaan bulan lalu, anaknya Gobind telah mengemukakan bahawa Karpal tidak mempersoalkan hak pemerintah untuk melantik seorang Menteri Besar, tetapi perdebatan beliau ialah kuasa itu hanya boleh dilaksanakan apabila terdapat kekosongan. 

 "Undang-undang membenarkan pemerintah akan didakwa dan ia adalah untuk sebab ini bahawa Mahkamah Khas ditubuhkan pada tahun 1993 ," Gobind berkata. 

 Karpal pertama kali dibebaskan tanpa dipanggil membela diri pada Jun 2010. Pada bulan Januari 2012, Mahkamah Rayuan memerintahkan Karpal membela diri selepas pendakwa raya dibenarkan merayu. 

 Karpal mempunyai dua lagi pusingan rayuan di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan jika dia disabitkan dan hukuman yang berat setakat kehilangan kerjaya politik ahli parlimen.Sumber

Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Memalukan apabila seseorang yg masak dgn undang2, bertindak tidak pula mengikut amalan undang2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...