JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, March 07, 2014

Isu Air Selangor - PR buktikan kesepakatan untuk rakyat

Satu langkah yang berhati-hati dan menunjukan kesepatan Pakatan Rakyat dalam mempastikan perjanjian air tidak akan merugikan kerajaan negeri dan rakyat, malah akan menguntungkan mereka.Tahniah Pakatan Rakyat!  
Peguam kanan bantu Selangor dengan 
perjanjian penyusunan semula air

Peguam kanan Tommy Thomas telah dilibatkan oleh Selangor untuk membantu memastikan hak rakyat di negeri dan kerajaan ini dilindungi di bawah perjanjian penyusunan semula air, kata Pakatan Rakyat, hari ini.

 Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata persetujuan telah dicapai di kalangan pemimpin-pemimpin kanan PR pada mesyuarat semalam untuk melibatkan peguam itu dalam perjanjian Selangor dengan Putrajaya.

 Satu jawatankuasa khas yang terdiri daripada ahli-ahli parlimen PR juga akan ditubuhkan untuk menyelia perjanjian itu bagi melindungi kepentingan rakyat Selangor.

 Jawatankuasa ini akan termasuk pengarah strategi PKR Rafizi Ramli, DAP, Tony Pua dan Dr Dzulkefly Ahmad dari PAS.

 "Mereka akan bekerjasama dengan kerajaan negeri Selangor dalam pelaksanaan penyusunan semula air, termasuk penyemakan dan memberi maklum balas kepada kerajaan mengenai perjanjian yang dijangka untuk ditandatangani sebagai sebahagian daripada perjanjian itu," kata Anwar dalam satu kenyataan hari ini.

 Beliau merujuk kepada kelulusan kerajaan negeri perlu memberi untuk pembinaan loji Langat 2 rawatan air di bawah memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Selangor dan Putrajaya pada 26 Februari.

 Di bawah perjanjian itu, Selangor akan mengambil alih empat syarikat air - SYARIKAT Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas) dan SYARIKAT Pengeluar Air Selangor Holdings Bhd (Splash) - pengambilan semula setelah puluhan tahun penswastaan ​​industri air Selangor.

 Sebagai balasan, Selangor akan memberikan semua kelulusan yang diperlukan bagi pembangunan Langat 2, termasuk mengambil alih tanah yang diperlukan bagi loji dan permit melalui hutan negeri.

 Pada mesyuarat Majlis Pakatan Rakyat Presiden 'semalam, pemimpin-pemimpin PR, termasuk Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Anwar, berkata mereka akan menyokong Menteri Besar Selangor , Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di atas perjanjian RM9.65 bilion yang dia tandatangani dengan kerajaan persekutuan.

 Anwar berkata Khalid telah menjelaskan kepada mereka masalah air di Selangor dan perjanjian dengan Putrajaya.

 "Kami telah sebulat suara bersetuju untuk membuang sokongan kami di belakang usaha Khalid untuk menyusun semula industri air Selangor." Baca lagi di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...