JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, March 11, 2014

MH 370 : China gerakan 10 satelit untuk membantu pencarian

China telah menggerakan 10 satelit miliknya untuk membantu dalam pencarian di udara dan lautan luas sebuah pesawat Malaysia yang hilang, kata akhbar harian Tentera Pembebasan Rakyat.

 Satelit tersebut akan menggunakan resolusi berkeupayaan tinggi pengimejan bumi, pengimejan cahaya yang boleh dilihat dan teknologi lain untuk "perkhidmatan sokongan dan membantu dalam mencari dan operasi menyelamat pesawat Malaysia Airlines", akhbar itu dalam satu artikel yang turut diadakan di laman web kementerian pertahanan .

  Puluhan kapal dan kapal terbang dari 10 buah negara mencari rapi di sekitar perairan Malaysia dan selatan Vietnam disamping beberapa persoalan muncul mengenai kemungkinan kecuaian pihak keselamatan dan sama ada bom atau percubaan rampasan boleh menumpaskan Boeing 777-200ER yang berlepas dari ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur . 

 China telah menggesa Malaysia mempercepatkan pencarian pesawat. 

  Kira-kira dua pertiga daripada 227 penumpang dan 12 anak kapal kini dianggap telah meninggal dunia di atas kapal kapal terbang adalah orang Cina.

  Satelit Cina juga akan membantu dalam pemantauan cuaca, komunikasi dan carian operasi di kawasan di mana pesawat hilang, kata akhbar itu. 

 China juga akan mengukuhkan keupayaan pemantauan satelit sistem navigasi Beidou bagi "menyediakan navigasi yang boleh dipercayai bagi operasi menyelamat dan sokongan komunikasi". SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...