JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, March 16, 2014

Pesawat MH370 : Ini semua salah Anwar - Penyiasat cuba kaitkan nama Anwar Ibrahim

 Nampaknya ungkapan popular "Ini semua salah Anwar" masih relevan bagi mereka untuk mengkitar semula buat sekian kalinya walaupun mereka sudah berjaya menghumban Anwar ke dalam penjara .... 

 Laporan terkini, penyiasat mula mahu membabitkan Anwar Ibrahim dengan kehilangan pesawat MH 370 yang hilang itu.Bangsat betul!

 Mereka kaitkan Kapten MMH340 itu sebagai penyokong kuat Anwar Ibrahim dan membuat spekulasi liar yang kononnya pilot tu tidak berpuas hati kerana Anwar di dapati bersalah dalam tuduhan meliwat dan dihukumi 5 tahun penjara .

 Rakyat dilarang buat spekulasi, tapi depa buat lebih dari yang sepatutnya tak mengapa? Ikuti laporan The Mirror berikut :
 Bapa tiga anak itu adalah penyokong kuat Anwar Ibrahim - dipenjara kerana kesalahan homoseksual beberapa jam sahaja sebelum penerbangan MH370 hilang.

Kebimbangan muncul malam ini bahawa juruterbang hilang Malaysia Airlines jet mungkin telah merampas sendiri pesawat itu sebagai protes anti-kerajaan. 

 Kapten Zaharie Ahmad Shah adalah seorang penyokong kuat pemimpin pembangkang negara itu yang dipenjarakan kerana homoseksual - haram di Malaysia – beberapa jam sahaja sebelum penerbangan MH370 hilang dengan 239 penumpang dan anak kapal di atas kapal, Sunday Mirror boleh dedahkan. 

 Dan maklumat baru, bahawa isteri juruterbang dan tiga anaknya berpindah keluar dari rumah keluarga hari sebelum kehilangan pesawat. 

 Maklumat tersebut didedahkan selepas Perdana Menteri Malaysia Najib Razak semalam mengesahkan Boeing 777 jet sengaja dipesongkan daripada laluan biasa antara Kuala Lumpur dan Beijing.

 Penyiasat berkata pengesan kapal terbang, yang menghantar lokasinya kepada pengawal trafik udara, dimatikan selepas berlepas pada Jumaat lepas.

 Dan pesawat itu mampu untuk terbang selama tujuh jam selepas lenyap dari radar di Laut China Selatan. Polis menyerbu rumah juruterbang itu di pinggir bandar Kuala Lumpur pada hari Sabtu. 

 Mereka menghabiskan masa selama dua jam di kediaman berpagar dan membawa beg kecil dipercayai mengandungi bukti. 

Mereka juga mendapati bahawa juruterbang berpengalaman itu, yang telah bekerja untuk Malaysia Airlines sejak tahun 1981, telah membina sebuah simulator penerbangan Boeing 777 di dalam kediamannya itu. 

 Tetapi rakannya Peter Chong menegaskan Kapten Zaharie, 53, akan menjadi "orang yang terakhir" untuk merampas pesawat. 

 Katanya kepada Sunday Mirror:.. "Saya percaya lelaki itu sepenuh jiwa raga saya. Dia mencintai orang dan terlibat dalam sesuatu seperti itu akan menyakiti orang. Saya tidak akan percaya beliau terlibat dalam apa-apa cara sekalipun. Jika saya menaiki kapal terbang dan dibenarkan memilih juruterbang, saya akan memilih Kapten Zaharie." 

 Encik Chong menemuinya seminggu sebelum jet hilang. Beliau berkata kedua-dua bersetuju untuk bertemu minggu ini dan menyatakan bahawa juruterbang itu seperti kebiasaannya dirinya yang ceria. Tetapi sekarang dia telah menjadi tumpuan siasatan polis. 

 Di Twitter dan YouTube beliau telah menyokong kumpulan hak asasi manusia dan berkempen untuk kebebasan internet di Malaysia, yang mempunyai kawalan Kerajaan yang ketat. 

 Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim yang terkenalkerana mengajak aktivis ke jalanan dan Kapten Zaharie telah "suka" video oleh Ibrahim yang disiarkan di YouTube. 

Anwar Ibrahim dijatuhi hukuman lima tahun penjara atas tuduhan seks gay pada 7 Mac, memprovokasi kemarahan di seluruh negara.

 Jet hilang pada awal pagi 8 Mac

  Pakar mengatakan ia berkemungkinan telah melintasi sehingga 14 buah negara dan mendarat dengan selamat di Kazakhstan atau terhempas ke dalam Lautan Hindi.

 Encik Chong, setiausaha politik kepada seorang Ahli Parlimen Malaysia, menyifatkan rakan beliau itu sebagai " orang yang sangat penyayang dan lebih mementingkan orang lain dari dirinya sendiri". 

 Beliau berkata juruterbang memasang kokpit 777 olok-olok di rumahnya hanya "untuk berkongsi kegembiraannya terbang dengan kawan-kawan".

 Kapten Zaharie mengirim gambar dirinya dengan simulator Boeing ke halaman Facebook beliau, juga gambar lain menunjukkan lagaknya bersama pisau pemotong daging dan memegang semangkuk daging cincang.

 Encik Chong kata Kapten Zaharie akan melakukan segalanya untuk memastikan 227 penumpang beliau adalah selamat sekiranya berlaku rampasan pesawat.

 Dia marah terhadap cadangan juruterbangitu boleh bertindak liar dan merampas pesawat itu sendiri. Encik Chong berkata: "Saya hanya tidak percaya sehingga ada bukti kukuh untuk membuktikan sebaliknya. Apa yang saya harap yang telah berlaku ialah ia telah dirampas (oleh penumpang), mendarat di suatu tempat dan rundingan sedang berlaku.." Baca lagi sumber lain di sini

 Penyiasat percaya seseorang yang mempunyai pengalaman terbang mengambil alih kawalan kokpit dan mengemudikan Penerbangan MH370 di luar laluan yang dirancang. 

 Seorang pegawai kerajaan Malaysia berkata teori rampasan kini "muktamad". 

 Trek Radar menunjukkan kapal terbang mendaki dan turun dalam corak yang luar biasa, yang sepatutnya memaklumkan pengawal trafik udara bahawa sesuatu yang salah. 

 MH370 terbang ke 45,000 kaki - hampir 2,000 kaki di atas apa yang Boeing sifatkan adalah ketinggian maksimum yang disyorkan - sebelum turun ke 23,000 kaki 

 Ia mengubah hala sekurang-kurangnya dua kali dari laluan yang dijadualkan – pertama, ia terbang ke barat kembali ke Malaysia dan kemudian ke utara ke barat ke salah satu daripada dua lorong udara yang digunakan oleh pesawat komersial. 

 Sebanyak 57 kapal, 48 pesawat dan 13 negara mengambil bahagian dalam carian udara dan laut. Sarat dengan bahan api maksimum, pesawat Boeing 777 boleh terbang untuk 7725 batu. 

 Tetapi pakar-pakar penerbangan berkata adalah tidak mungkin ia mempunyai bahan api sebanyak itu dalam tangki untuk laluan penerbangan yang dijadualkan.

 Jika MH370 terbang melalui ruang udara negara-negara lain ia tentu akan mencetuskan amaran pertahanan udara Negara-negara tersebut. 

 Editor Operasi penerbangan dan keselamatan Global, David Learmount berkata:
"Jika ia telah terbang ke utara, mengapa Negara-Negara yang dilintasi itu tidak berkata apa-apa?9 "Itu adalah perkara yang saya tidak boleh fahami lebih daripada yang lain. Mereka akan menghantar pesawat untuk menyiasat. Jika ia pergi selatan tiada apa-apa di sana sehingga anda tiba Antartika." 

 Boeing 777s memerlukan landasan sehingga sebatu panjangnya, menjadikan ia tidak mungkin mendarat dengan selamat di landasan Asia yang terpencil. 

 "Saya tidak boleh fikir lapangan terbang yang mana ia akan mendarat - dan apakah yang akan dilakukan terhadap penumpang?" kata Encik Learmount. 

 Pihak berkuasa Malaysia telah dikritik kerana tidak merahsiakan selama lapan hari mengenai kemungkinan rampasan.

 Encik Learmount berkata  "jumlah ketidakcekapan tidak boleh dimaafkan", dan menimbulkan lebih banyak penderitaan kepada keluarga yang terdesak untuk berita. 

 PM Razak Malaysia berkata semalam: 

"Kita boleh berkata dengan penuh kepastian bahawa system komunikasi pesawat menangani dan laporan telah digantung sebelum ia sampai di pantai timur Semenanjung Malaysia. 

 "Tidak lama selepas itu transponder pesawat dimatikan. 

 "Dari sudut ini dan seterusnya, radar utama Tentera Udara Diraja Malaysia menunjukkan pesawat dipercayai MH370 memang berpaling. Ia kemudian terbang arah barat kembali ke atas Semenanjung Malaysia sebelum membelok ke barat utara. 

 "Pergerakan-pergerakan ini adalah selaras dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang di atas kapal terbang." SUMBER 
Comments
6 Comments

6 comments :

Anonymous said...

Bila ada masaalah besar di Malaysia mestilah disebabkan Anwar.Kapal selam tak bolih selam sebab Anwar,kapal terbang bolih menyelam sebab Anwar,PKFZ hilang Rm 12 billion sebab Anwar,gula minyak naik harga sebab Anwar,big mama hudoh sebab Anwar,lembu tinggal dalam condo dan rakyat tinggal bawah jambatan sebab Anwar,apa lagi yang terjadi sebab Anwar ya?

mansor said...

maka ungkapan yang tepat sekarang semua angkara ini adalah SALAH NAJIB DAN UMNO...mereka ni yang sentiasa menganiaya Anwar dan rakyat maka musibah ini dan sebelumnya adalah kerana dosa Najib dan UMNO... setuju ke second perception ini...

Anonymous said...

Kenapa hampir semua 40 pengasas2 PKR sudah meninggalkan PKR?

alhusseyn said...

Ramai yang tidak tahan diuji dan mudah tergelincir dalam landasan perjuangan yg penuh liku dan onak berduri.Lihat sahajalah Anwar sendiri.Calang-calang orang, tentu dah hancur hidupnya.Aku umpang kagum terrhadap sikap kental dan kesabaran yg ada pd Anwar.Hanya jiwa yg besar sepertinya itu sahaja yg mampu bertahan.Semoga Allah tetap terus membantunya dan keluarganya dalam keadan senang dan kepayahan.

Anonymous said...

Menurut sumber2 yg boleh dipercayai, mereka meninggalkan PKR kerana mereka sudah mengetahui siapa sebenarnya Anwar.

alhusseyn said...

Setelah mengenali 'siapa Anwar sebenarnya' mereka meninggalkan PKR dan masuk Umno? Apakah Umno lebih baik?? Kalau mereka keluar PKR dan TIDAK MASUK Umno, maka aku sendiri boleh percaya mengenai keikhlasan mereka itu....ini masuk Umno- bapa segala maksiat ada dalam situ - Pembunuh, perogol,penyonglap duit rakyat; katakanlah apa sahaja maksiat, semuanya berlonggokan ada.Tak mungkin mereka ini tidak kenal Umno.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...