JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, March 13, 2014

MH370 : MAS patut dedahkan dua set data ini....

Malaysia Airlines nampaknya telah memandang ringan laporan bahawa Rolls Royce, pembuat enjin pesawat hilang, mungkin telah menerima dua set data di mana mereka berada. 

 Awal minggu ini, New Scientist revealed bahawa satu set data dikesan pesawat selepas berlepas dan kedua yang dirakamkan semasa pendakian ke arah Beijing. Data tersebut daripada Airborne Communications Addressing and Reporting System or ACARS. Ia berkata:
 Malaysia Airlines jet yang hilang menghantar sekurang-kurangnya dua data teknikal (two bursts of technical data) kembali kepada syarikat penerbangan itu sebelum ia hilang, New Scientist telah dimaklumi. 

 Untuk membantu penyelenggaraan, kebanyakan syarikat penerbangan menggunakan Aircraft Communications Addressing and Reporting System (ACARS), yang secara automatik menyusun dan memfail empat laporan teknikal semasa setiap penerbangan supaya jurutera boleh melihat masalah. Laporan-laporan ini dihantar melalui radio VHF atau satelit sewaktu berlepas, semasa pendakian, pada satu ketika semasa pelayaran, dan mendarat. "
 Kini Malaysia Airlines telah memberitahu Sky News bahawa Roll Royce enjin berhenti menghantar kemas kini apabila pesawat tersebut terputus hubungan, menurut wartawan Mark Stone. Beliau tidak menjelaskan lanjut.

Kita tunggu apa penjelasan Menteri di sidang akhbar 5.30 petang ini nanti.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...