JERUSALEM

JERUSALEM
SOLIDARITI BERSAMA PALESTIN

Saturday, March 01, 2014

Tuang yang arif, tengok ning....ambo mana ada pernah pakai spenda pung...

Penyelesaian kes saman fitnah di luar mahkamah terhadap dua pemimpin PR sebelum ini nampak mudah saja.Tiba tang Hj Hadi ni apasal kalut sangat jadinya? Isunya mudah, Kenapa buat susah?

  Mustafa Ali pernah menuduh UMNO terbabit terhadap penyebaran video lucah membabitkan individu miripnya. Bila Umno kemukakan saman terhadapnya, dia pun mengaku kesal kerana keluar kenyataan tersebut, lalu tukar kenyataan kata "bukan UMNO tapi blogger UMNO!"

  UMNO pun tarik semula saman tuh dan kes itu pun tidaklah sampai ke peringkat perbicaraan penuh.Mustafa Ali pun selamat dari kena naik turun mahkamah ...mudahkan?

  Begitu juga dengan kes Tian Chua berkaitan kenyataannya yang bertajuk ‘Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang UMNO – Tian’ yang seterusnya diterbitkan dalam KeadilanDaily.com. pada 1 Mac 2013. Tian Chua telah bersetuju untuk menarik balik dan menyatakan kekesalan atas apa yang telah dilakukan.Umno tarik semula saman terhadapnya. Mudah kan?

 Kedua-dua kes diatas boleh disetelkan diluar mahkamah dengan mudah – kedua-dua mereka menyatakan kekesalan masing-masing. Secara tak langsung diaorang tu telah mengaku salah dan minta maaf; cuma dalam hal ini diaorang guna perkataan menyesal!

  Kalau dengan Umno boleh setel kes fitnah saman malu macam itu, takkanlah Hj Hadi tak boleh setel dengan sesama rakan dalam PR? Susah sangatkah nak menyatakan kekesalan dan minta maaf?

   Habis bab itu....cuma aku nak tahu seperkara mengenai video spenda Cikgu Pa itu....sebab ada kawan-kawan tanya, betul ke itu Cikgu Pa? Sebiji macam dia ajer....  
Aku cakap, manalah aku tahu? Depa tanya lagi, apasal Cikgu Pa tak saman blogger Umno tu....boleh dapat sedikit wang macam Anwar baru-baru ni...

   Kata  depa lagi, Cikgu Pa tidak perlu khuatir sehabuk pung! Cikgu Pa boleh menafikannya sebagaimana loyar VK Linggam pernah buat dulu tu, "Looks like me, sounds like me, but it's not me!"


  Atau pun Cikgu Pa bolehlah juga kata macam yang Papa Gomo kata , "Muka macam saya, tapi bukan saya"

   Hujah-hujah itu rasanya sudah mampu boleh mendakwa Papa Gomo sebagai memfitnahnya, fikirku dalam benak. Entahlah.Aku bukan loyar pun!

  Aku cuma mampu bagi satu tip kat Cikgu Pa, supaya hujah boleh menjadi lebih kuat lagi bila bicara nanti (kalau Cikgu berani sammang blogger Umno tu), jangan pakai seluar dalam....

   Cikgu Pa bolehlah kata kat hakim nanti, "Tuang yang arif, tengok ning....ambo mana ada pernah pakai spenda pung..."

Walau apa pun, diam adalah lebih baik, kankah gitu wahai Cikgu Pa?
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...