JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, April 10, 2014

Ahli Parlimen PR : Institusi kehakiman di cemari hakim-hakim bagi tujuan politik Umno/BN

Keputusan-keputusan mahkamah yang melibatkan pimpinan Pakatan Rakyat kebelakangan ini menimbulkan keresahan di kalangan rakyat. Persoalan bahawa institusi kehakiman dicemari bagi tujuan politik Barisan Nasional kembali menjadi isu hangat.

 Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat telah membuat satu usul di bawah Peraturan Majlis Mesyuarat 36(8) [Standing Order 36(8)] untuk membincangkan dan mengambil tindakan ke atas Hakim-hakim Mahkamah Rayuan iaitu Datuk Aziah Ali, Datuk Balia Yusuf Wahi dan Datuk Mohd Zawawi Salleh atas perilaku mereka semasa menghakimi kes terhadap Dato’ Seri Anwar Ibrahim.
Ini dibuat mengikut Perkara 127 Perlembagaan Persekutuan yang memberi kuasa kepada Parlimen membincangkan kelakuan hakim-hakim. Sebarang usul untuk membincangkan kelakuan hakim di bawah Perkara 127 memerlukan sekurang-kurangnya satu perempat dari ahli Parlimen. Baca seterusnya di sini
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Teringat waktu kes Liwat 1 hakim(dah mati) menyebut "My hands are tied"(Tangan saya terikat).Waktu itu zaman PM Mahathir Kutty.Siapa ikat tangan hakim? Ini membuktikan hakim-hakim boleh diarah oleh kuasa tertinggi.Cakap aje hakim bebas hakikatnya depa tu kaki tangan kerajaan yg boleh diarah.Tak ramai dari mereka yg benar-benar ikhlas,jujur,berani dan menegakkan keadilan.Semua mau jaga periuk nasi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...