JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, April 10, 2014

Isma : Umno mesti buktikan sokongannya ke atas Hudud

KUALA LUMPUR, 7 April - Umno mesti menyokong usaha PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan untuk membuktikan bahawa ia bukan sahaja juara Islam untuk kepentingan politik, kata kumpulan Islami Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), hari ini.

 Kumpulan itu berkata, yang pentingnya, Barisan Nasional (BN) perlu memastikan berjaya menolak penentangan dari dua Ahli Parlimen terhadap usaha PAS itu, dan sebaliknya membolehkan pelaksanaan kod keseksaan Islam, untuk menunjukkan keikhlasan dalam tuntutan untuk menjadi pembela orang Melayu dan umat Islam.

 "Jika tidak Umno akan dianggap sebagai parti yang hanya retorik dan memperkecilkan Islam untuk politik," kata Tuan Haji Aminuddin Yahaya (gambar) , naib presiden ISMA, dalam satu kenyataan hari ini.

 "Lebih daripada itu, Umno juga akan dilihat sebagai tidak relevan kepada orang Melayu."

 Aminuddin berkata pertubuhan bukan kerajaan Islam ialah menyokong sepenuhnya rancangan pentadbiran PAS Kelantan untuk melaksanakan kod keseksaan Islam, memuji parti itu  untuk memperjuangkan Islam dan mengambil langkah pertama untuk memperkenalkan ajaran agama ke seluruh negara.

 PAS sebelum ini berkata ia akan cuba untuk memperkenalkan rang undang-undang bagi menghapuskan halangan undang-undang dalam Perlembagaan Persekutuan yang kini menghalang ia daripada menguatkuasakan enakmen itu bahawa ia mula diperkenalkan oleh Kelantan pada tahun 1993.

 Umno menggambarkan dirinya sebagai menyokong hudud pada dasarnya, tetapi berhujah bahawa negara ini belum bersedia untuk pelaksanaannya.

 Dalam perundangan Islam, hudud meliputi jenayah seperti kecurian, rompakan, zina, rogol, liwat, membuat tuduhan terbukti zina, menyebabkan kecederaan fizikal, minum arak, murtad, dan bertindak bertentangan dengan kepercayaan Islam.

 Undang-undang syariah secara umumnya terhad kepada orang Islam, tetapi boleh dilanjutkan kepada bukan Islam jika mereka terlibat dalam membantu atau bersubahat dengan kesalahan yang dilakukan oleh seorang Muslim.

 Pada kongres tahunan pada bulan November tahun lepas, PAS berusaha untuk menyemak semula undang-undang persekutuan untuk membolehkan penguatkuasaan di seluruh negara kod keseksaan Islam yang ketat, yang ia telah diabaikan sebelum ini dalam menjelang Pilihan Raya 2013.

 Langkah itu telah mengundang kritikan  terutamanya kumpulan bukan Islam dan parti-parti politik, untuk memperbaharui penentangan mereka terhadap percubaan untuk melancarkan kod keseksaan Islam yang juga boleh memberi kesan kepada umat Islam meskipun sebaliknya.

 Musuh politiknya, Umno telah mengeksploitasi kegagalan PAS dalam menguatkuasakan hudud dalam usaha untuk mendapatkan sokongan di kalangan pengundi dominan Melayu-Islam di negara ini , dengan mendakwa parti itu telah menyimpang daripada rancangannya untuk membentuk sebuah negara Islam. SUMBER
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

KENAPA PAS TAK AJAK KARPAL SINGH ANWAR IBRAHIM TONY PUA TERESA KOK AZMIN ALI NURUL IZZAH LIM KIT SIANG?

KAN PAS ADA PAKATAN RAKYAT. KAN PAS DAH BERPAKAT DENGAN DAP PKR.

PAS KATA SOLAT ORANG UMNO TAK DAPAT PAHALA.

MUNGKIN SOLAT ORANG DAP DAPAT PAHALA BAGI PAS.

NIK AZIZ BAGI KE PAS MINTAK SOKONGAN ORANG UMNO?

TAKUT NANTI CAKAP INI KERAJAAN PERPADUAN.

NANTI ADA PULAK YANG NIK AZIZ SURUH PECAT.

Alhusseyn Alhusseyn said...

Kalau Umno masih nak berdalih, lebih baik jangan nak mendabik dada konon memperjuangkan kalimah Allah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...