JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, May 05, 2014

Hudud : Inilah yang Umno idamkan selama ini

Pakatan boleh berpecah kerana perbezaan pendapat mengenai hudud, kata Kit Siang 

PETALING JAYA: Ketua parlimen DAP Lim Kit Siang (gambar) telah membayangkan bahawa Pakatan Rakyat boleh berpecah "jika hudud menjadi isu utama".

 "Tetapi jika hudud menjadi isu utama, Pakatan mungkin pergi cara Barisan Alternatif sebelum ini," kata Lim dalam satu kenyataan pada hari Ahad.

 Barisan Alternatif adalah sekumpulan pembangkang dibentuk untuk menentang Barisan Nasional, yang dibubarkan selepas pilihan raya umum pada tahun 2004.

 Lim, ahli parlimen Gelang Patah, berkata sekiranya keadaan demikian berlaku, maka DAP, PKR dan PAS akan menjadi orang yang rugi.

 Lim berkata "prospek buruk daripada perpecahan Pakatan Rakyat" kerana perselisihan tentang pelaksanaan undang-undang hudud tidak boleh dipandang ringan, sambil menambah bahawa isu itu "seperti puting beliung melanda politik   negara ini hanya dalam masa beberapa minggu ".

 Beliau berkata majoriti pengundi yang menyokong Pakatan dalam pilihan raya umum lepas berbuat demikian untuk merubah kerajaan dan bukan untuk hudud.

 "Pakatan tidak akan terus menafikan majoriti dua pertiga Barisan di Parlimen jika hudud adalah agenda kita pada pilihan raya umum ke-13," katanya sambil menambah bahawa DAP, PKR dan PAS akan mengalami kerugian yang serius dalam pilihan raya lalu jika hudud telah menjadi isu ketika itu.

 Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dijangka membentangkan Rang Undang-undang Hudud di Dewan Rakyat bulan depan bagi membuka jalan untuk hudud dilaksanakan di Kelantan.

 Cadangan ini telah ditentang oleh DAP, yang merupakan sekutu PAS dalam Pakatan Rakyat, dan juga beberapa pihak dalam Barisan Nasional termasuk MCA, MIC dan Gerakan.

 Pada 24 April, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Kerajaan Persekutuan tidak pernah menolak pelaksanaan hudud tetapi terdapat kelemahan yang perlu ditangani sebelum ia boleh dilaksanakan.SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...