JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, June 17, 2014

Akibat enggan memulangkan alkitab ...


Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad menyarankan kerajaan negeri meminda enakmen untuk menarik kuasa eksekutif Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Langkah itu akan memastikan bahawa Mais mengikut dasar-dasar kerajaan negeri Pakatan Rakyat dan menghalang Majlis itu daripada bertindak secara bebas, berikutan keengganan untuk memulangkan kembali beratus-ratus Alkitab disita daripada Persatuan Alkitab Malaysia (BSM) itu.

 "Kami mahu kerajaan negeri mengkaji enakmen yang memberikan kuasa eksekutif kepada Mais di mana ia boleh memerintahkan Jais (Jabatan Agama Islam Selangor) dan apa-apa dan jika perlu, meminda enakmen itu.

 Beliau menambah bahawa PR mempunyai majoriti dua pertiga dalam badan perundangan negeri perlu membuat pindaan tersebut. Langkah itu perlu untuk menjaga keharmonian antara agama di negeri ini.

 "Kerajaan perlu mengkaji bagaimana untuk membetulkan masalah ini dan exco hal ehwal Islam (Exco) perlu melihat ke dalam masalah ini untuk mengekalkan hubungan antara orang Islam dan bukan Islam di negeri ini dan untuk menjaga imej Sultan," katanya.

 Beliau menambah bahawa PAS negeri perlu menerajui inisiatif ini.

 Bekas Presiden BSM yang semalam menggesa kerajaan Selangor melucutkan kuasa pihak berkuasa Islam negeri dengan alasan bahawa MAIWP dan pegawai-pegawainya telah melepasi skop kuasa mereka sebagai polis terhadap agama lain.

 Lee Min Choo mendakwa terdapat "krisis keyakinan" di Selangor selepas Mais dan Jais enggan memulangkan kembali beratus-ratus Alkitab yang dirampas dari pejabat BSM di Petaling Jaya awal tahun ini walaupun perintah daripada kerajaan negeri dan nasihat daripada pihak berkuasa persekutuan. 

 Khalid berkata alasan Mais dan Jais itu telah mencemarkan imej Islam sebagai agama yang menekankan menghormati agama lain.

 "Mereka telah merosakkan imej Islam kerana Islam menuntut umatnya menghormati agama orang lain dan buku-buku suci mereka," katanya.

 Pihak berkuasa Islam kini mencari keputusan mahkamah, yang akan membolehkan mereka untuk melupuskan Alkitab.

 Mais secara konsisten berkata mereka tidak akan mengembalikan Alkitab, mendakwa AG terkhilaf dengan memutuskan untuk tidak meneruskan dakwaan dalam kes itu.

 Mais mengulangi bahawa Jais, yang terletak di bawah bidang kuasa majlis itu, tidak akan mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan Selangor kerana negeri itu telah "tiada kuasa" dalam perkara itu.

 Mais menegaskan bahawa ada alasan untuk "mendakwa" BSM di bawah Selangor Bukan Islam Agama-agama (Kawalan Penyebaran Di kalangan umat Islam) Enakmen 1988. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...