JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, June 16, 2014

Hasan Ali : Alang-alang nak buat kerja bangang, biarlah nampak bangang betul!

KUALA LUMPUR, 15 Jun – Hasan Ali menyokong keputusan yang dibuat oleh pihak berkuasa agama Islam Selangor untuk tidak memulangkan Alkitab yang dirampas dari sebuah pertubuhan Kristian, mengatakan bahawa majlis itu telah bertindak dengan ikhlas.

 Beliau turut mempersoalkan motif kerajaan negeri Selangor menuntut dipulangkan lebih 300 Alkitab disita daripada Persatuan Alkitab Malaysia beliau mendakwa tindakan MAIS itu ikhlas dan tanggungjawabnya untuk melindungi agama dan kepercayaan masyarakat.

 Beliau mendakwa tidak ada arahan dari Peguam Negara suruh memulangkannya. 

  Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam (Jais) kini mencari keputusan mahkamah yang akan membolehkan mereka untuk melupuskan Alkitab yang dirampas pada 2 Januari lalu.

 Semalam, Mais berkata bahawa mereka tidak akan mengembalikan Alkitab, dengan mendakwa bahawa Peguam Negara telah membuat kesilapan apabila membuat keputusan untuk tidak meneruskan dakwaan dalam kes itu.

 Mais mengulangi bahawa Jais, yang terletak di bawah bidang kuasa majlis itu, tidak akan mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh kerajaan negeri Selangor kerana negeri itu telah "tiada kuasa" dalam perkara itu.

 Hasan hari ini berkata Menteri Besar dan lain-lain ahli majlis eksekutif Muslim "gagal mempertahankan Islam" di negeri ini.

 "Mereka dilihat sebagai memenuhi keperluan rakan-rakan politik, DAP, PKR dan segelintir pemimpin PAS yang sanggup mengetepikan kepentingan Islam demi mengekalkan dan meluaskan kuasa yang sedikit yang mereka ada," katanya.

 Bekas pemimpin PAS juga mempersoalkan sama ada Peguam Negara mempunyai kuasa mutlak dalam kes yang melibatkan kepentingan Islam.

 Hasan menambah bahawa ia adalah kebimbangan Jati ini bahawa kejadian ini adalah hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu dalam usaha untuk menghapuskan Islam dari Malaysia.Sumber berita di sini

Jelas Alkitab telah mendapat kelulusan Kementerian 
 Dalam Negeri untuk kegunaan penganut sendiri

 Peliklah MAIS nih! Walaupun Jabatan Peguam Negara memutuskan bahawa tiada sebarang pendakwaan dibuat berhubung kes rampasan Bible oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Januari lalu dan kes itu ditutup. 

 Tetapi masih juga mahu berdegil mengatakan ada alasan untuk "mendakwa" BSM di bawah Enakmen Selangor 1988 Bukan Islam Agama-agama (Kawalan Penyebaran Di kalangan umat Islam) .

 Peguam Negara memutuskan , berhubung kitab-kitab yang dirampas, pihak JAIS diminta untuk mengambil tindakan selanjutnya mengikut lunas undang-undang..... 

 Kalau ikut akal yang waras, setelah diputuskan bahawa tiada kes untuk mendakwa BSM, maknanya BSM tu tak buat salah.Yang buat salah ialah JAIS. Dan sepatutnya JAIS kenalah pulangkan kitab-kitab yg mereka rampas tu. Apahal nak berdegil pulak?

 Bertambah pelik dan menampakan bangangnya setelah engkar keputusan Peguam Negara, dia kata pula , “nak mencari keputusan mahkamah yang akan membolehkan mereka untuk melupuskan Alkitab yang dirampas ….”

 Kalau korang dah tak mahu ikut cakap Peguam Negara, mahu ikut fikiran sendiri apahal pula mahu cari keputusan mahkamah utk melupuskan Alkitab tu?

 Korang bakarlah sendiri – buat majlis camp-fire ke ramai-ramai dengan Hasan Ali tu! Lepas bermegahlah kerana orang lain telah "gagal mempertahankan Islam"

Dabiklah dada sambil melaungkan "Akulah pejuang Islam sejati...Akulah pejuang Jati.....Akulah Jati...Kah! Kah! Kah! 

Alang-alang nak buat kerja bangang, biarlah nampak bangang betul!
Comments
1 Comments

1 comment :

rantai said...

sibuk dgn 300 buah kitab yg dirampas ... berubu-ribu lagi dah terlepas pun ... pergi tenguk dalam perkampung orang asli di pahang barat ... bukan setakat kitab je boleh jumpa ... gereja pun dia orang dah buat ... lebih cantik dari masjid yang umno buat ... JANGAN NAK MENUNJUK-NUNJUK LE ... CAKAP TAK SERUPA BIKIN oooooooo...!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...