JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, June 15, 2014

Kenali Singa Padang Pasir


Shakir Wahiyib adalah komander miltia yang digeruni bagi Negara Islam Iraq dan al-Sham. Beliau tidak menutup wajahnya kepada media.

 Dalam pasukan militia yang bertopeng, berpakaian hitam, dia adalah orang yang tidak pernah malu untuk menunjukkan mukanya. 

 Pergerakan yang dikenali sebagai ISIS, secara amnya mengarahkan anggotanya bertopeng untuk mengelak dari dikesani oleh kerajaan Iraq. 


 "Dia membunuh tanpa menutup mukanya, dan sedang berusaha mengisytiharkan sebuah negara Islam," kata Kolonel Yassin Dwaij, pegawai kanan polis di wilayah Anbar barat Iraq, di mana pegawai-pegawai meletakkan hadiah $ 50,000 di atas kepalanya."Beliau adalah berbahaya dan licik."

 Berumur dalam lingkungan lewat 20-an, Wahiyib mula terkenal melalui video penyejukan yang muncul di laman web jihad pada musim panas lalu, menunjukkan beliau dan kumpulannya membunuh tiga pemandu lori Syria yang telah memandu melalui wilayah ISIS di Anbar.Lihat  di sini


 Walaupun berprofil tinggi, hanya sedikit yang diketahui tentang latar belakang sebenar Wahiyib, yang disebut sebagai "Desert Lion" oleh penyokongnya. 

Walau bagaimanapun, nama keluarga puak beliau - Fahdawi - menunjukkan dia adalah dari Albu Fahd suku berasaskan Anbar, yang dikenali oleh tentera AS sebagai salah satu daripada "enam jahat" yang pertama bersekutu dengan al-Qaeda selepas kejatuhan Saddam Hussein.

Forum jihadi talian mendakwa dia pertama kali ditangkap oleh pasukan Amerika Syarikat pada awal tahun 2006, dan kekal di penjara sehingga 2012, apabila ISIS melancarkan pembebasan tahanan dari penjara di bandar rumah Saddam dari Tikrit. Beberapa laporan mendakwa bahawa ia adalah semasa di dalam penjara bahawa beliau telah bertemu pemimpin ISIS, al-Baghdadi.

ISIS telah ditubuhkan pada April 2013 dan berkembang daripada al-Qaeda di Iraq (AQI). 

Selepas beberapa waktu telah berpisah dengan al-Qaeda dan menjadi salah satu kumpulan jihad utama memerangi tentera kerajaan di Syria dan telah membuat kejayaan tentera yang besar.  Pada bulan Mac 2013, ia mengambil alih bandar Syria Raqqa - ibu kota wilayah yang pertama jatuh di bawah kawalan pemberontak. 

Pada bulan Januari 2014, ia mengambil kesempatan keatas ketegangan yang semakin meningkat antara minoriti Sunni Iraq dan kerajaan yang dipimpin Syiah dengan mengambil aleh kawalan bandar Fallujah yang kebanyakannya adalah Sunni , di wilayah barat Anbar.

 Ia turut merampas bahagian-bahagian besar ibukota wilayah, Ramadi, dan mempunyai kehadiran di beberapa bandar-bandar berhampiran sempadan Turki dan Syria. 

Kumpulan ini telah mendapat reputasi  sebagai 'Pemerintah Kejam' di kawasan-kawasan yang ia kuasai. 

Walau bagaimanapun, penaklukan Mosul pada bulan Jun ini telah menghantar gelombang kejutan di seluruh dunia. Amerika Syarikat berkata kejatuhan bandar kedua Iraq kepada ISIS merupakan satu ancaman kepada seluruh rantau ini.
Comments
2 Comments

2 comments :

cucu mamak kutty said...

isis ni ini kumpulan syaitan wahabi yg di taja dan di biayai oleh syaitan wahabi saudi,aku berdoa semoga mereka ini semua mampos

MakoFSA said...

mamak kutty,

jgn kasar sgt begitu. kita tk tau keadaan di sana. memang beberapa kelompok ISIS melakukan mungkar pada mujahideen syria. memang mereka patut dihukum.

tp dlm senario iraq, ISIS patut disokong. mereka berjuang tanpa penat sejak US menjajah. diteruskan semasa pemerintahan Maliki syiah laknat.

kita sokong mereka di iraq utk hapuskan syiah dan US di sana. tp di syria kita sokong mujahideen tempatan dn pesalah ISIS di syria mesti dihukum.

kita doakan mujahideen semua bersatu dan terhindar dr fitnah musuh2 yg menyusup ke dlm samada ISIS atau FSA.

fokuskan pada musuh yg satu iaitu syiah syria dn iraq yg menzalimi umat Islam.

kita yakin ramai mujahideen yg ikhlas dn berakhlak baik dn sanggup mati demi agama. mereka jauh lebih baik dpd kafir syiah yg memerintah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...