JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 26, 2014

Mahu bakar al-Quran?

Bayangkanlah, ada orang serbu masjid dan rampas al-Quran yang ada, lalu mahu membakarnya kerana al-Quran, pada anggapan mereka bertentangan dengan ajaran agama mereka .......

Tentunya perkara macam itu tidak akan berlaku di Malaysia kerana penganut Islam adalah majoriti.

Kita bersyukur kerana perkara sebegitu tidak pernah dilaporkan berlaku walaupun dinegara-negara di mana Islam merupakan agama minoriti.

Pernah terjadi, satu percubaan oleh seorang paderi evangelis Amerika yang mengumumkan rancangannya untuk membakar al-Quran tahun lepas, tetapi telah mengundang kemarahan dan kecaman hebat bukan sahaja oleh dunia Islam, malah oleh masyarakat dunia amnya.

Apakah kita bersetuju dengan perlakuan Mais yang merampas alkitab dari dalam gereja dan bersikap degil mahukan alKitab dimusnahkan?

 Waima Kristian di Malaysia boleh menggunakan 'Allah' di dalam gereja. Baca laporan berikut seterusnya.
PETALING JAYA, 26 Jun - Tiada sesiapa di dunia akan menerima perlakuan memusnahkan mana-mana kitab-kitab suci agama, kumpulan penaung yang mewakili gereja-gereja Protestan Malaysia, memberitahu pihak berkuasa agama Islam Selangor hari ini. 
 Majlis Gereja-Gereja Malaysia (CCM) Setiausaha Agung Rev Dr Hermen Shastri menekankan kutukan global yang pernah timbul akibat percubaan oleh seorang paderi evangelis Amerika yang mengumumkan rancangannya untuk membakar al-Quran tahun lepas sebagai peringatan.
 "Tiada ada dalam dunia di mana masyarakat moden akan menerima bahawa orang dari agama lain pergi dan memusnahkan kitab-kitab suci yang lain," Shastri memberitahu sidang akhbar yang dianjurkan oleh Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao ( MCCBCHST) di sini.
 "Satu contoh yang baik adalah percubaan untuk membakar al-Quran di Amerika Syarikat," tambah paderi Methodist gereja itu .
 Rangkaian berita antarabangsa Al Jazeera melaporkan September lepas bahawa Pastor Terry Jones dari Florida telah ditangkap lebih awal daripada rancangannya kepada beribu-ribu obor salinan kitab suci Islam untuk memperingati ulang tahun 11 September, 2001, serangan pengganas ke atas Amerika Syarikat.
 Shastri juga merayu kepada kedua-dua kerajaan persekutuan dan negeri untuk menegakkan kebebasan perlembagaan untuk penyembahan agama minoriti Malaysia dan untuk menyelesaikan penyitaan kontroversi Alkitab Melayu dan Iban-bahasa yang mengandungi "Allah", perkataan Arab untuk Tuhan, yang pihak berkuasa Islam di sini berhujah hanya untuk orang Islam.
 Presiden MCCBCHST Jagir Singh, pada sidang akhbar yang sama, memberitahu pihak berkuasa Islam Selangor  mematuhi keputusan Peguam Negara untuk tidak mendakwa terhadap Persatuan Alkitab Malaysia (BSM) kerana memiliki Alkitab Iban-Bahasa Melayu dan.
 "Peguam Negara sudah tutup fail. Tiada siapa yang boleh membatalkannya," Jagir berkata kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai  desakan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) bertegas merampas buku-buku suci agama Kristian yang mengandungi perkataan "Allah".
 Semalam, pengerusi Mais Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dilaporkan berkata pihak berkuasa agama Islam negeri juga akan menangkap orang-orang yang mengedarkan Alkitab dengan "Allah"SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...