JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, June 14, 2014

Maka berkokoklah si ayam itu


Pagi ini seekor ayam telah berkokok berdegar-degar difacebooknya :

HENTIKAN FITNAH SAMIRI INI. 

 Character Assassination. Itulah istilah sekarang. Zikir yang diagihkan percuma melalui FB, WA, Twitter dll bagi memburukkan keperibadian sahabat saya, YB Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi. 

 Perkara sunnah dijadikan negatif dan cuba digambarkan zuhud. Kesannya rancangan musuh untuk memiskinkan orang Islam berjaya. Bila orang Islam miskin maka musuh akan mengalahkan kita dengan satu serangan sahaja. (ِAn-Nisa: 102).

 Memakai kereta mewah untuk menunjuk-nunjuk hebat maka itu adalah riya yang bercanggah dengan 1 bentuk larangan nas, iaitu riya'. Memakai kereta kecil, buruk dan "sekodar" sedangkan mampu membeli lebih besar, bagi tujuan menunjuk-nunjuk tawadhuk dan humble, maka riya bentuk ini lebih keji kerana ia bercanggah dengan 2 bentuk larangan nas. 

 Adapun memakai kereta mewah bagi kesenangan dakwah, melicinkan kerja ke hulur ke hilir demi Islam, maka itu adalah sunnah yang diamalkan oleh Nabi dan Para sahabat. 

 Lagi miskin lagi bagus, lagi kecik rumah dan kenderaan lagi tawadhuk, saya tak jumpa dalam pengajian Islam. Bahkan saya jumpa sebaliknya. Yang pernah saya jumpa pola pemikiran ini, ialah sewaktu saya belajar di Syria, negara sosialis yang mengisytiharkan negaranya sosialis dan meletakkan nama sosialis pada nama negaranya, الجمهورية الاشتراكية السورية (Republik Sosialis Syria). Bukan sahaja rakyat diajar pemikiran ini, bahkan undang-undang mereka mengaplikasikan pemikiran ini. Rakyat tidak dibenarkan memiliki rumah besar2, kedai semua sama saiz sahaja. Kesannya, negara sangat Mundurrr!!! 

 Saya menggesa mereka yang menerima berita ini bukan sahaja berdiam diri, tetapi perlu dicegah dengan reply semula, 'hentikan fitnah samiri ini'. - Zaharudin Muhammad.

Berikut adalah antara respind-respind yang diterimanya mengikut urutan:Apa macam? Korang boleh bagi sikit respind tak? Kah! Kah! Kah!
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Dia mampu apa salahnya, sepatutnya kita kena bangga dan bukan menuduh yang bukan2

Anonymous said...

..as slm...kpd sahabat yg d sebut dn myebut perkara ini..elok la bersemuka..selesaikn ..brenti lh isu ini...klu betul sygkn sahabat dlm jamaah..kamu dulu d tepi jurang api neraka..dtg nya Islam ini kmu d muliakn dn mjadi saudara yg saling syg mnyayangi...Apakh masih ade Abu Jahal lg dlm jamaah PAS niii....???..masyALlah..

-hmkaziz-

rantai said...

yang komen negatif tu tentu macai umno ... ciri-ciri utamanya: riak; sombong; gila kuasa; bongkak dan membesar diri;dengki dan khianat tu dah pasti ...!!! cuba tenguk ayat-ayat persoalan dia tu .....!!! doakan dia agar dia tak reti bertaubat hingga mati .........

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...