JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, June 27, 2014

Pancung kepala : Membela Islam atau Menghina Islam?

Seorang ulama faqih dan sufi yang terkenal di Morocco iaitu almarhum Sidi Ahmad Zarruq (1442- 1493) dihukum oleh pemerintah kerana mempertahankan hak orang Yahudi. Ulama besar ini yang juga digelar muhtasib al-ulama'wa al-auliya' terkenal dengan kitabnya yang masyhur iaitu Qawa'id al-tasawwuf.

 Beliau juga memberi komentari ke atas kitab al-Hikam. Beliau akhirnya meninggal dunia di Misrata, Libya. Mungkin pelik kita mendengar ulama besar Islam dihukum kerana mempertahankan hak orang Yahudi yang dizalimi oleh pemerintah beragama Islam.

 Ia pelik jika kita belajar Islam daripada Umno dan Perkasa. Tetapi jika kita pelajari Islam dari sumbernya yang bersih dan suci insya-Allah tidak ada peliknya. Mukadimah itu sengaja saya lontarkan supaya kita tidak terikut dengan gelagat dan cara Perkasa ingin membela Islam.

 Yang terbaharu pemimpin Perkasa Ruslan Kassim mahukan Sultan memenggal kepala mereka yang dikatakan menghina Islam. Jika beginilah imej dan mesej Islam yang dibawa oleh para pendakwah dan pedagang Islam yang datang ke bumi Nusantara ini adakah Parameswara tertarik kepada Islam?

 Wahai Ruslan bacalah Al-Quran nescaya kamu akan lihat banyak lagi penghinaan yang dilemparkan kepada Islam dan para anbiya' dan adakah Islam menyelesaikan penghinaan itu dengan bertindak secara hina iaitu memenggal kepala manusia?

 Segalanya bermula daripada isu tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada 2 Januari 2014 yang merampas 300 naskah al-Kitab berbahasa Melayu dan Bup Kudus (Bible berbahasa Iban) yang mengandungi nama Allah dari stor Persatuan Bible Malaysia.

 Alasan rampasan itu adalah penggunaan kalimah Allah dalam Bible tersebut melanggar seksyen 9 (1) (a) Enakmen Agama Bukan Islam (Pengawalan penyebaran ke atas orang-orang Islam) 1988 . Antara lain menurut seksyen 9 (1) (a) enakmen tersebut, seseorang itu dikatakan melakukan kesalahan sekiranya ia menerbitkan kata-kata di dalam Bahagian 1 Jadual di Enakmen tersebut bagi tujuan "menyatakan sesuatu fakta, kepercayaan, idea, konsep, aktiviti, cara atau apa yang berkaitan dengan agama bukan Islam".

 Perkataan Allah termasuk dalam Bahagian 1 Jadual di enakmen tersebut. Berdasarkan enakmen tersebut mereka yang melakukan kesalahan tersebut boleh dibicarakan di Mahkamah Sesyen iaitu pendakwaan akan dilakukan oleh pendakwa raya iaitu peguam negara. Pihak peguam negara memutuskan tiada kesalahan dilakukan di bawah enakmen tersebut dan tiada pendakwaan akan dilakukan ke atas mana-mana orang.

 Dengan ketiadaan pendakwaan itu maka di sisi undang undang dan juga logik, Jais sewajarnya memulangkan kembali 300 bible yang dirampas itu. Malangnya Jais tidak mahu memulangkan kembali.

 Meskipun PAS tidak terlibat dengan tindakan Jais tersebut, pelbagai kritikan di laman sosial menghentam PAS sehingga ada yang menyatakan jika PAS memerintah Malaysia inilah yang PAS akan lakukan (macam Jais lakukan). Kami empat ahli Parlimen PAS dari Selangor mengambil keputusan membuat sidang akhbar bagi membetulkan fakta dan memberikan pandangan kami.

 Siti Mariah Mahmud (Kota Raja), Che Rosli Che Mat (Hulu Langat), 
Khalid Samad (Shah Alam), dan Hanipa Maidin (Sepang)

 Tujuan utama kami membersihkan nama PAS. Antaranya kami nyatakan PAS tidak terbabit dalam insiden ini dan tidak adil menyalahkan PAS.

 Keduanya tindakan Jais yang tidak mahu memulangkan semula rampasan dalam keadaan peguam negara menyatakan tiada kesalahan yang dilakukan adalah tidak wajar di sisi undang undang dan Islam itu sendiri.

 Ketiganya mungkin sudah sampai masanya kuasa eksekutif Jais atau Mais dikaji semula dan kami menyerahkan kebijaksanaan kerajaan negeri Selangor menyelesaikan perkara tersebut.

 Saya juga menambah dalam kes sensitif seperti ini sepatutnya Jais memilih kaedah rundingan dan dialog daripada menceroboh dan merampas Bible di premis orang.

 Berita tentang kenyataan akhbar kami berempat itu lebih ditonjolkan tentang isu melenyapkan kuasa eksekutif Jais dan Mais, maka Utusan dan Perkasa memulakan serangan ke atas kami berempat dari situ.

 Pada masa artikel ini ditulis sudah ada seruan untuk memenggal kepala mereka yang menghina Islam dan nama-nama kami disebut oleh seruan tersebut.

 Secara jujur saya tidak rasa apa-apa dengan amaran atau kecaman itu kerana saya percaya kami tidak melakukan apa-apa kesalahan. Saya tetap berpegang pada pendirian Jais mesti memulangkan rampasan Bible itu, meskipun datangnya 100 ancaman memenggal kepala dari Perkasa.

 Daripada segi perundangan saya sependapat dengan peguam negara iaitu tiada kesalahan dilakukan oleh Persatuan Bible Malaysia di bawah seksyen 9 (1) (a) enakmen tersebut atau mana mana seksyen lain di enakmen tersebut. Malahan saya berani menyatakan seksyen 9 (1) (a) enakmen itu adalah ultra vires atau bercanggah dengan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan.

 Harus diingat, enakmen tersebut adalah digubal menurut Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan Dewan Undangan Negeri boleh menggubal undang undang bagi mengawal penyebaran dokrin atau agama bukan Islam ke atas orang Islam.

 Perkataan yang penting di sini adalah penyebaran kepada orang Islam. Hanya penyebaran yang tidak dibenarkan dan itu pun jika ia disebarkan kepada orang Islam. Persoalannya bagaimanakah penerbitan nama Allah dalam Bible yang hanya akan digunakan ke atas orang Kristian saja dikira satu penyebaran agama atau doktrin bukan Islam kepada orang Islam.

 Hanya kerana kewujudan kalimah Allah di dalam Bible al-Kitab atau Bup Kudus ia bukan satu kesalahan di bawah Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan maka apabila seksyen 9 (1) (a) menjadikan ia kesalahan jelas bercanggah dengan Artikel 11 (4) Perlembagaan Persekutuan.

 Ia hanya satu kesalahan jika Bible yang berbahasa Melayu yang mengandungi kalimah Allah itu terbukti tersebar dalam kalangan orang Islam. Malah jika Bible berbahasa Melayu itu disebarkan kepada orang Islam ia tetap salah meskipun nama Allah tidak digunakan di dalam Bible Melayu itu.

 Jadi isunya di sini adalah isu penyebaran bukan isu nama Allah. Seksyen 9 (1) (a) enakmen yang menjadikan penggunaan kalimah Islam seperti Allah oleh bukan Islam adalah satu kesalahan bercanggah dengan Perlembagaan kerana ia melampaui kuasa yang diberikan oleh Perlembagaan.

 Tindakan Jais merampas di bawah seksyen 9 (1) (a) enakmen yang ultra vires Perlembagaan juga secara automatik tidak sah dan melanggar Perlembagaan. Dalam keadaan ini mengaku kesilapan adalah tindakan mulia yang kita tunggu daripada Jais. – HARAKAHDAILY 25/6/2014
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...