JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 26, 2014

Perlantikan Menteri Cina - Bukti menteri Umno telah gagal sepenuhnya untuk berfikir bagi orang lain selain orang Melayu.


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telak di kritik oleh beberapa penganilis politik kerana dilihat gagal dalam memenuhi janji-janji reformasinya.

Sebelum semalam, spekulasi secara meluas  bahawa satu rombakan besar adalah dijangka untuk memulihkan semula kerajaan BN, dengan langkah Najib menstabilkan kedudukannya bertindak keatas mereka yang tidak menepati jangkaan. Beberapa menteri dari Umno telah dijangka akan dikeluarkan.

Tidak ada apa-apa perubahan berlaku keatas mana-mana menteri Umno selain perlantikan beberapa menteri dan timbalan baru dari kalangan etnik Cina.Najib kini mempunyai bilangan 35 menteri dalam kabinetnya dan merupakan yang terbesar bagi Malaysia!

Pelantikan Wee dan Mah sebagai menteri di Jabatan Perdana kini menjadikan jabatan itu mempunyai sejumlah 10 Menteri.Bilangan yang sangat besar dan suatau pembaziran koss membiayai gaji mereka.

Terlalu ramai, sehinggakan Najib sendiri tidak tahu tahu nak letakan mereka di portpolio mana! Mungkin Najib akan lantik mereka sebagai Mentri Hal Ehwal Panda - seorang jaga Xing-Xing, dan sorang lagi jaga Liang-Liang! Kah!Kah! Kah!

 Wan Saiful juga dilaporkan berkata penambahan enam menteri dan timbalan menteri Cina dari MCA dan Gerakan disimpulkan bahawa Umno telah gagal untuk melindungi kepentingan orang bukan Melayu.

 "Sebab di sebalik pelantikan ini adalah bahawa kerajaan atau Perdana Menteri mahu yang baru itu dilantik bercakap bagi pihak masyarakat Cina.

 "Dengan kata lain, dia mengakui bahawa menteri Umno telah gagal sepenuhnya untuk berfikir bagi orang lain selain orang Melayu. Ia adalah satu pengesahan bahawa keseluruhan agenda 1  Malaysia tidak berfungsi, "kata penganalisis itu.

 Penganalisis politik Khoo Kay Peng juga mempersoalkan keberkesanan ahli-ahli Kabinet baru, sambil menunjukkan bahawa menteri dari Sabah dan Sarawak adalah "tidak berdaya" dalam isu "Allah".

  "Apa yang boleh menteri-menteri baru ini buat? Ini tidak akan memberikan apa-apa keyakinan," kata Khoo. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...