JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, June 12, 2014

Sedap mulut saja menteri mangkuk ni!

Datuk Seri Jamil Khir Baharom mempertahankan insiden melibatkan jabatan agama Islam yang menimbulkan kontroversi baru-baru ini, dan menegaskan agensi terbabit melaksanakan tanggungjawab yang diberi.

 Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu berkata, tindakan yang diambil oleh jabatan agama atau majlis agama mengikut prosedur yang digariskan kepada mereka.

 "Sebab itu saya katakan elok supaya agensi agama ini diberikan tugas dan tanggungjawab mereka. 

 "Biar mereka laksanakan mengikut SOP (piawaian prosedur) dan prosedur mereka," katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Pengurusan Zakat di Universiti Teknologi Mara (UiTM), hari ini. Baca sepenuhnya di sini

Sedap mulut saja menteri ni cakap bahawa tindakan yang diambil oleh jabatan agama atau majlis agama mengikut prosedur yang digariskan kepada mereka.

Sudah berapa kali buat tindakan melulu dan bila terbukti telah melakukan kesilapan, minta maaf begitu saja .... alahai...

Apa kejadahnya JAIS serbu rumah tanpa waran, bertindak ganas dan angkuh macam samseng,  pecahkan pintu pagar


Serbuan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) pada 3 Ogos 2011 lalu terhadap premis Persatuan Bible Malaysia (BSM) dan merampas kitab injil mereka adalah tindakan gopoh dan bodoh kerana ia telah mencetuskan ketengangan antara agama di negara ini.

Sepatutnya, sebagai menteri yang dipertanggung jawapkan keatas ajensi hal ehwal Islam, penilaian semula (review) bidang tugas dan bidang kuasa Jabatan/Agensi  dilakukan segera supaya selaras dengan kehendak perundangan dan perlembagaan negara yang memberikan hak kebebasan untuk berugama. Artikel 11(3) (A) Perlembagaan Persekutuan menjelaskan setiap kumpulan agama berhak menguruskan hal ehwal keagamaan mereka sendiri tanpa campur tangan kumpulan agama lain.

Kalau kita hormati agama orang lain maka orang agama lain juga akan menghormati ugama kita :


 Dan janganlah kamu memaki sembahan-sembahan yg mrk sembah selain Allah, kerana mereka nanti akan memaki Allah dgn melampaui batas tanpa pengetahuan. Demikianlah Kami jadikan setiap umat menganggap baik pekerjaan mereka. Kemudian kepada Tuhan merekalah kembali mereka, lalu Dia memberitakan kpd mereka apa yg dahulu mereka kerjakan. (6:108)

Kita benar-benar berharap agar JAIS akan bertindak dgn lebih matang dan bijaksana supaya Islam tidak dihina.  Sesungguhnya Allah beserta org2 yg bertakwa & org2 yg berbuat kebaikan. (16:128)
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

setakat tahu ugama dan hafiz , tak semesti nya sikap n pertuturan berhikmah.. ramai dah makhluk2 Allah macam ni tumbuh

Amuraria said...

demi pangkat ,kuasa ,perut & bawah perut? ABU !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...