JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, June 18, 2014

Sultan Selangor, Mais tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam hal ehwal bukan Islam, kata pakar perlembagaan

OLEH MD Izwan Diterbitkan: | Kemaskini: 18 Jun 2014 11:19 

Baik Majlis Selangor Agama Islam (Mais) ataupun Sultan tidak mempunyai hak untuk campur tangan dalam urusan orang bukan Islam, Dr Abdul Aziz Bari (gambar) hari ini berkata, berikutan kekecuhan di atas desakan pihak berkuasa agama bahawa ia mengekalkan Alkitab disita daripada Alkitab Society of Malaysia (BSM).

 Pakar perlembagaan itu berkata isu-isu mengenai iman dan amalan agama bukan Islam ini tidak berada di bawah sama ada  Mais atau bidang kuasa Sultan, kerana kedua-dua institusi hanya mempunyai kuasa ke atas hal ehwal Islam.

 "Kedua-dua Sultan dan Mais tidak berhak untuk mengajar, campur tangan atau mengganggu cara orang bukan Islam mengamalkan agama mereka, tetapi sekarang ini telah berlaku.

 "Kuasa-kuasa Mais dan Sultan ini  adalah terhad kepada orang Islam, itulah isu nya sekarang," Aziz memberitahu The Malaysian Insider.

  Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menemui Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini untuk mencadangkan bahawa semua 321 Melayu dan Al-Kitab Iban-bahasa dikembalikan kepada BSM.

 Beliau berkata mereka belum lagi mencapai resolusi mengenai  isu itu dan mereka masih mempertimbangkan pilihan lain.

 "Sudah tentu kita mahu kembalikan (Al-Kitab) tetapi kes itu mesti dikendalikan dengan menggunakan prosedur yang betul," katanya.

 Aziz, bekas pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berkata Mais telah bertindak di luar kuasa mereka dalam kes ini.

 "Ini melibatkan perkara-perkara yang tergolong dalam BSM. BSM adalah sebuah organisasi bukan Islam, apa kuasa Mais keatas orang bukan Islam?

 "Kini mereka menolak untuk memulangkan kembali Al-Kitab, tetapi apa kuasa yang mereka ada untuk menyita Al-Kitab?" tanya Aziz.

 Beliau berkata Mais hanya dapat bertindak sebagai pengadu, tetapi kuasa pendakwaan meletakkan dengan Peguam Negara, yang telah pun mengarahkan untuk kes ini ditutup.

 "Mais tidak ada kuasa undang-undang, semua yang mereka boleh lakukan ialah mengadu atau membuat laporan polis," kata Aziz.

 Beliau berkata walaupun Mais berkeras menggunakan Enakmen 1988  Selangor Bukan Islam Agama-agama (Kawalan Penyebaran di kalangan umat Islam) untuk melancarkan kes terhadap BSM, hanya Peguam Negara mempunyai kuasa untuk mendakwa organisasi.

 BSM hanya boleh didakwa di mahkamah sivil, dan bukan oleh mahkamah Syariah, kerana ia merupakan entiti bukan Islam, kata Aziz. 

 "Walaupun enakmen itu adalah di bawah kerajaan negeri Selangor, ia hanya boleh dilakukan di mahkamah sivil dan hanya Peguam Negara boleh mendakwa mereka.

 Aziz juga menegaskan bahawa Mais telah menyimpan Al-Kitab secara tidak sah, kerana ia tidak mempunyai perintah mahkamah untuk berbuat demikian.

 Penganalisis politik Dr Mohd Azizuddin Mohd Sani dari Universiti Utara Malaysia (UUM) berkata seluruh barisan boleh diselesaikan jika Sultan menggunakan  budi bicaranya, Alkitab yang disita itu dikembalikan. 

 "Mungkin campur tangan Sultan adalah pilihan yang terbaik, kini  isu ini adalah semata-mata tergantung," katanya. 

 Minggu lepas, Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berkata, Jabatan Agama Islam Selangor telah terkhilaf dalam merampas Alkitab dari BSM pada bulan Januari, dan mengarahkan kes itu ditutup.

Tetapi Mais telah menolak keputusan itu dan enggan kembalikan Al-Kitab, mencetuskan kritikan dari para pemimpin Pakatan Rakyat Selangor dan orang ramai.

 Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menggesa Mais  membincangkan perkara ini dengan Peguam Negara jika ia percaya Gani harus mengkaji semula keputusannya pada Al-Kitab. - 18 Jun 2014.SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...