JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, July 13, 2014

Gaza : Malaysia patut malu dengan Iran

Iran Kecam AS kerana tidak ambil apa-apa tindakan
 ke atas serangan Israel ke Gaza


Washington (AFP) - Menteri Luar Iran telah mendesak satu "pengakhiran segera" kepada pengeboman Israel di Gaza dan mengkritik Amerika Syarikat kerana tidak menahan sekutunya yang paling penting di Timur Tengah itu.

 Mohammad Javad Zarif, dalam satu wawancara yang dirakam dengan penyiar NBC AS ke udara Ahad, menggesa Washington menggunakan PBB untuk menghentikan serangan Israel.

Asap berkepul ke udara selepas serangan udara Israeli di Rafah, selatan Semenanjung Gaza pada 12 Julai, 2014 (AFP Photo/Said Khatib)
 "Ia adalah sangat dikesali bahawa orang-orang dibunuh," kata duta itu dalam temu bual itu dirakam Jumaat di Vienna, di mana beliau adalah untuk mengambil bahagian dalam perbincangan antarabangsa mengenai program nuklear Teheran.

 "Hampir seratus orang terbunuh, lebih 500 lagi cedera di Gaza dan Amerika Syarikat tidak mengambil apa-apa tindakan," kata Zarif.

 "Kita tahu bahawa semua senjata yang digunakan oleh Israel untuk menyerang orang awam di Gaza telah disediakan oleh Amerika Syarikat dan kita tidak melihat apa-apa langkah oleh Amerika Syarikat untuk mengutuk tindakan itu, untuk menggunakan Majlis Keselamatan dapat menamatkannya, "katanya.

 "Kami menyeru untuk menamatkan segera kepada semua aktiviti-aktiviti ini," katanya, sebagai P5 +1 kumpulan daripada lima anggota tetap Majlis Keselamatan PBB serta Jerman berkumpul di ibu negara Austria hujung minggu ini untuk cuba mencapai persetujuan mengenai program nuklear Iran. 

 Zarif berkata, Iran melihat bahawa tindakan Israel "meletakkan orang awam dalam bahaya di Gaza," dan berkata ahli-ahli Majlis Keselamatan PBB "mempunyai tanggungjawab moral dan undang-undang" untuk campur tangan. SUMBER
Comments
7 Comments

7 comments :

Putra IJ80 said...

Klu gitu smgat persaudaraan msih ada wpn Kita meragui peggangan Islam mereka...

Katu Lutong Pongan said...

Di sini kita dicanangkan betapa bahayanya syiah. Tapi rupanya syiah shj yg berani bersuara lantang membela umat Islam Palestine.

cucu mamak kutty said...

lihat lah org syiah lebih prihatin akan org2 islam bermazhab sunni,manakah dia negara yg mendabik dada bahawa kita ahlussunnahwaljamaah,kenapa tak hantar tentera pergi ke gaza membela org2 snni yg di bom oleh israel yahudi laknatullah tu,auta boleh le,temberang jeee tu,sunnah konon tapi penakut

Anonymous said...

taqiyah

MakoFSA said...

syiah iran ni buat takiyyah lagi. konon suruh hentikan kezaliman yahudi kt gaza, tp mereka la yg hantar tentera n hezbosyaitan bunuh umat islam syria. syiah jg yg punca iraq sengketa hingga sekarang kerana menzalimi umat islam.

ckp2 bodoh syiah takiyyah, kenapa tk hantar tentera bantu palestin kalau benar benci israel, tp sanggup mati bela assad yg syiah.

sudah lah iran, kami dh tahu isi perut busuk syiah. tidak ada agama yg ajar menipu itu ibadah selain ajaran sesat syiah.

kerana ajaran sesat syiah, nama islam tercemar di mata bkn islam yg tidak tahu beza syiah dan islam

Anonymous said...

Iranian parliamentary delegation to visit Gaza Strip

“A parliamentary delegation will be dispatched to Gaza Strip to express sympathy with the families of Gaza martyrs and deliver donations from the Iranian people to the residents of this region,” Hassan Kamran said on Tuesday.

He added that the parliamentary delegation’s visit to Gaza is taking place within the framework of a piece of legislation adopted by the Parliament's Foreign Policy and National Security Committee.

Kamran said 14 lawmakers have so far registered to travel to the besieged Gaza Strip.

Anonymous said...

syiah ni cakap apa pun tak boleh dipercayai , mereka cakap lain tapi buatnya lain ..

a] siapa yang membantu US hingga berjaya menundukan taliban di Afghanistan? IRAN !

b] siapa yang membantu Assad melawan mujahideen syria dan menyembelih orang2 Sunnah? merogol para wanitanya ? membunuh kanak2 sunnah ? IRAN !

c] siapa yang mengatakan darah orang ASWJ itu halal ? Syiah IRAN ..

d] siapa yang membantu US hingga kerajaan SUnnah di Iraq tewas dalam perang Iraq ? IRAN !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...