JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, July 26, 2014

Haji Hadi tidak amanah - mengenepikan jawatankuasa PAS dan buat keputusan sendiri


Kenyataan media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat (MPPR):

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang bermesyuarat hari ini 23 Julai 2014 telah menerima (MENERIMA BUKAN BERERTI BERSETUJU TETAPI MENERIMA CADANGAN UNTUK DIBAWA BINCANG KE PARTI MASING-MASING) cadangan daripada KEADILAN untuk membuat pertukaran Menteri Besar di Selangor seterusnya mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

 Parti DAP dan PAS akan membawa perkara ini ke dalam mesyuarat peringkat tertinggi parti masing-masing dan akan membuat keputusan dalam masa terdekat.

 DAP dan PAS secara dasarnya menghormati prinsip pencalonan jawatan Menteri Besar Selangor adalah daripada KEADILAN.

Berikut kenyataan Haji Hadi pagi Jumaat kelmarin, maka saya ada beberapa persoalan yang perlu Haji Hadi perjelaskan kepada jemaah:

1) Berdasarkan kepada kenyataan media MPPR diatas, adakah PAS sudah mengadakan mesyuarat peringkat tertinggi parti masing-masing?

2) Haji Hadi kata, "saya sendiri telah membuat penelitian melalui beberapa pihak sama ada dalam PAS atau di luar PAS dan membuat kaji selidik.." Bukankah lebih wajar Haji Hadi mengemukakan pendapatnya itu dalam mesyuarat MPPR pada 23 Julai 2014 lalu supaya dapat dibincang sama tetapi Haji Hadi menguzurkan dirinya dan cuma menghantar wakil sebagai pemerhati sahaja.Kenapa ?

Pada saya, Haji Hadi telah gagal untuk menggunakan mesyuarat sebagai medan untuk menyalurkan pandangan.. dia ponteng mesyuarat dan hanya hantar wakil pemerhati.

Apabila sesuatu keputusan telah diputuskan di dalam mesyuarat.. timbul pula rasa tidak puas hati dan cuba mengagalkan keputusan mesyuarat yang telah diputuskan..iaitu  ~ (MENERIMA BUKAN BERERTI BERSETUJU TETAPI MENERIMA CADANGAN UNTUK DIBAWA BINCANG KE PARTI MASING-MASING).

Berikut adalah Transkrip temubual Haji Hadi melalui HARAKAHDAILY 25/7/2014 sumber
MARANG: Berikut sidang media dan soal jawab Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang bersama pihak media di kediamannya Rusila, Marang selepas kuliah pagi Jumaat, pagi tadi.

 SAYA menyokong kenyataan Pesuruhjaya PAS Selangor, Iskandar Abdul Samad yang menegaskan supaya diteruskan jawatan Menteri Besar Selangor kepada Tan Sri Khalid Ibrahim. Berdasarkan kepada perlu diambil kira tentang rakyat Selangor dan Sultan Selangor itu sendiri. YB Iskandar adalah wakil PAS Pusat yang dilantik oleh PAS Pusat mengikut Perlembagaan untuk mengendalikan urusan PAS negeri Selangor. 

 Kenyataan beliau adalah sebagai kenyataan wakil kita (PAS) di Selangor. Dan saya sendiri telah membuat penelitian melalui beberapa pihak sama ada dalam PAS atau di luar PAS dan membuat kaji selidik. Di mana, didapati bahawa majoriti rakyat Selangor masih bersetuju dengan Tan Sri Khalid menjadi Menteri Besar.

 Kedua, kita tidak boleh membelakangi Duli Yang Mulia Sultan Selangor dan kita (PAS) serah kepada bagindalah untuk menentukan dan tidak boleh dibelakangi baginda dalam isu (MB) ini, itu (keputusan) terpulang kepada baginda (Sultan). 
 Ketiga, alasan-alasan mahu menukar Menteri Besar ini tidak kukuh. Di mana, saya melihat tidak setuju dengan Tan Sri Khalid ini tidak melibatkan amanah-amanah yang besar. Jika sekiranya, beliau (Khalid) terlibat dengan skandal, terlibat dengan pecah amanah, salah guna duit Selangor itu boleh kita tukar. Tapi, jika alasan yang lain itu boleh kita urus dan bukan dengan tukar Menteri Besar. Ini kerana, kita anggap masih dalam 'perjalanan' dan tidak boleh 'dipintas' dalam perjalanan, kena tunggu hingga habis tempoh penggallah. Itu pandangan saya berdasarkan apa yang saya dapat dari Pesuruhjaya PAS negeri Selangor dan rakan-rakan Exco (kerajaan) Selangor dan wakil-wakil rakyat Dun Selangor dari PAS. 
Soalan : Adakah Tok Guru dan PAS sendiri kekal dengan keputusan untuk mempertahankan Khalid Ibrahim?               Jawapan : InsyaAllah, itu sikap saya dan saya harap seluruh pimpinan PAS akan bersama dengan keputusan bersama ini. Walau pun di sana ada pandangan berbeza dan hujah berbeza dan saya dengar semua hujah-hujah ini, saya kumpul dan dapati semua hujah-hujah ini. Akhirnya, saya berpendapat majoriti akar umbi PAS bersetuju dengan Tan Sri Khalid Ibrahim ini dikekalkan jawatan Menteri Besar. (Ini) di atas konsep Amanah, beliau menunaikan amanah (tangggungjawab) ini.
Soalan: Tidakkah Tok Guru, ini melebarkan perpecahan dalam pakatan pembangkang?                                                                    Jawapan  : Itu perkara akan datang dan kita (PAS) boleh bincang dan boleh berunding. PAS akan terus bersama dengan Pakatan Rakyat. Perdapat berbeza itu biasa sejak dari dahulu lagi.
Soalan: Ini dilihat sebagai jalan akhir untuk Datuk Seri Anwar ke Putrajaya?                                                                             Jawapan: Perjuangan kita (PAS) bukan perjuangan untuk peribadi. Iaitu perjuangan untuk menyelamatkan negara dan ini bukan untuk saya (Abdul Hadi), bukan untuk Anwar Ibrahim dan bukan untuk sesiapa, tapi untuk rakyat semua. 
Soalan: Mungkin akan ada (usul) undi tidak percaya di Dewan Undangan Negeri (Dun) Selangor terhadap Tan Sri Khalid?        Jawapan: Benda (perkara) yang akan datang saya tidak boleh jawab, nanti berlaku dulu. 
Soalan: Kecelaruan yang berlaku sekarang ini telah membabit Datuk Seri Wan Azizah sebagai Menteri Besar. Adakah kerana PAS melihat isu wanita itu menjadi masalah?                  Jawapan: Berbeza pendapat itu bukan hanya berlaku di kalangan kita (Pakatan Rakyat) tapi dalam Barisan Nasional (BN) pun berlaku? Menteri Besar Terengganu tidak selesai sampai ke hari ini. Yang (berlaku) di Terengganu, yang Johor, yang Pahang. Saya tahu semua dan Umno-BN juga ada masalah.
Soalan: Adakah PAS tidak menyokong Langkah Kajang?Jawapan: Langkah Kajang itu benda (perkara) yang lepas dan kita (PAS) sedang bekerja dan kita (telah) menang dalam Pilihan Raya Kecil di Dun Kajang itu. 
Soalan: Datuk Seri, adakah kerana isunya calon (Menteri Besar) itu wanita?
Jawapan: Isunya adalah isu 'Amanah', menunaikan amanah memimpin dan kita (PAS) dapati Tan Sri Khalid tidak khianat. Ini tidak sampai ke peringkat khianat terhadap amanah ini. Dengan sebab itu salah kita turunkan beliau dengan sebab tidak ada kesalahan yang mencalarkan perkara amanah. Itu (alasan) yang lebih besarnya.
  Soalan: Jadi pendirian pemimpin PAS di Selangor adalah sekata dengan Tok Guru?                                                            
Jawapan: Saya ambil (pendapat) Pesuruhjaya PAS Selangor, wakil kita (PAS).
Soalan: Tok Guru, adakah PAS akan mengajak MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim untuk melompat parti (PKR) kepada PAS. Berikutan dalam PKR sendiri telah ada calon lain selain Tan Sri Khalid?                                                                             Jawapan: Itu bukan cara kita (PAS). Sejak awal lagi kerusi kita 15 (Dun), kerusi lebih dari PKR tapi kita (PAS) beri kepada PKR kerusi (MB) Selangor itu. Kita beri kepada dia (PKR) dan kita beri kepada Tan Sri Khalid atas asas dia masih lagi ahli PKR. 
Soalan: Dalam isu mempertahankan Tan Sri Khalid ini kenapa tidak bertindak untuk melantik wakil PAS sendiri menjadi Menteri Besar Selangor?                                                    Jawapan: Macam saya sebut tadi kita (PAS) beri kepada PKR tadi kerana kita sudah ada (kerajaan) Kelantan. Itu menunjukkan semangat kerjasama kita dalam Pakatan Rakyat.
Soalan: Datuk Seri, setakat ini ada hasrat untuk mengajak Tan Sri Khalid menyertai PAS?                                                  Jawapan: Sehingga ini tidak berhasrat dan terpulang kepada peribadi beliau (Khalid) sendiri.  [end]
Comments
7 Comments

7 comments :

Anonymous said...

Mmg btl apa yg tok guru ckp...

Putra IJ80 said...

Sejak Pas menang 15 kerusi DUN S'gor dia merasa sudah terlalu kuat..Haji Hadi jadi angkuh dn sombong. Dgn penuh kryakinan PAS pasti menang jika bersendirian..mcm tue lh yg berlaku d Kedah...at last melopong.."tua x bolh d ajar"

Anonymous said...

Kwrana kebodohan pimpinan pas terengganu, kedah jatuh ke tangan bn, pas memang x mau ke putrajaya, haji hadi pun gila kuasa jugak..

Ingatlah sabaotaj pas dlm pru13..

Naza said...

Sudahlah Hadi....mung dah tak layak jadi presideng PAS.... Syok sendiri

Anonymous said...

Pengurusan hj hadi ketinggalan zaman, kampungan

Anonymous said...

Alahai tuan presiden, bincang la dalam mesyuarat dulu. Kan keputusan mesyuarah tu yang terbaik. Nak jadi diktator ke

Anonymous said...

Setelah mengikuti segala perkembangan dari berbagai sudut ambo berpendapat pandangan dan pendirian TGHH itu adalah baik sekali buat Rakyat Selangor Khasnya dan PR amnya. Pas tidak tamak dengan kelebihan satu kerusi drp PKR....Pas serahkan kpd PKR untuk MB...Komplot utk menukarkan MB dalam tempoh yang tak matang akan menimbulkan masalah2 yang kelak akan merugikan PR khususnya PKR. Apakah menurunkan MB yang ada ini Grandesign Anwar???????

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...