JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 17, 2014

Harakat al-Jihad al-Islami al-Filastini

Harakat al-Jihad al-Islami al-Filastini, yang lebih dikenali sebagai Palestin Jihad Islam (PIJ), telah ditubuhkan pada tahun 1979 oleh fundamentalis Islam Fathi Shaqaqi dan pelajar radikal Palestin lain di Mesir yang telah berpisah daripada golongan yang bersifat sederhana, Ikhwanul Muslimin Palestin di Semenanjung Gaza .

 Revolusi Islam di Iran 1979 mempengaruhi pengasas kumpulan itu, Shaqaqi, yang percaya pembebasan Palestin akan menyatukan Arab dan dunia Muslim menjadi satu negara Islam tunggal yang hebat.

 Hari ini, PIJ komited kepada pembentukan sebuah negara Palestin yang Islam dan kemusnahan Israel melalui jihad (perang suci).

 Kerajaan Mesir menghalau keluar PIJ ke Semenanjung Gaza setelah mengetahui hubungan rapat mereka dengan pelajar-pelajar radikal Mesir yang membunuh Presiden Anwar Sadat pada tahun 1981. Namun, anggota PIJ kekal aktif di Mesir, menyerang sebuah bas pelancongan di Mesir pada Februari 1990 yang mengorbankan 11 orang termasuk sembilan Israel. Ejen PIJ ditahan di Mesir pada September 1991 ketika cuba untuk memasuki negara ini untuk menjalankan keganasan.

 PIJ memulakan kempen geganasan terhadap Israel pada 1980-an. Pada tahun 1987, sebelum intifada , ia melakukan beberapa serangan di Semenanjung Gaza. 

Pada bulan Ogos 1988, Para pemimpin, Shaqaqi dan` Abd al-`Aziz` Odah, diusir ke Lubnan , di mana Shaqaqi menyusun semula kumpulannya, mengekalkan hubungan rapat dengan unit Revolusi Pengawal Iran  yang ditempatkan di Lubnan dan dengan Hizbullah.

 Walaupun ada beberapa kumpulan Jihad Islam Palestin lain telah ditubuhkan pada tahun 1980-an, puak utama kumpulan masih  yang diasaskan oleh Shaqaqi. 

Selepas Keamanan Olso 1993 antara Israel dan Palestin, Shaqaqi memperluaskan hubungan organisasi politik untuk menjadi ahli Front Penolakan Syria yang baru.

 PIJ dan Hamas (Pergerakan Penentangan Islam), organisasi militen Palestin yang berasingan, dianggap sebagai pesaing di Semenanjung Gaza sehingga selepas penubuhan Pihak Berkuasa Palestin (PA) pada tahun 1994 apabila Hamas menerima pakai strategi bunuh diri pengeboman pengganas.

 Sejak itu, terdapat beberapa kerjasama operasi antara kedua-dua organisasi dalam serangan-serangan seperti di  Beit-Lid , pada bulan Februari 1995, di mana dua pengebom berani mati membunuh lapan rakyat Israel dan mencederakan 50.

 Apabila pemimpin PIJ Shaqaqi terbunuh pada Oktober 1995 di Malta oleh ejen-ejen Israel, kedudukan PIJ di kalangan pertubuhan-pertubuhan pengganas Palestin merosot kerana penggantinya, Ramadan Abdallah Muhammad Shalah , yang tinggal di Amerika Syarikat selama beberapa tahun, tidak mempunyai karisma Shaqaqi dan intelektual dan kemahiran organisasi.

 Namun itu tidak menghalang kempen keganasan PIJ, bagaimanapun, yang termasuk pengeboman berani mati Mac 1996 Pusat Dizengoff di pusat bandar Tel Aviv, yang mengorbankan 20 orang awam dan mencederakan lebih daripada 75, termasuk dua rakyat Amerika. PIJ mendakwa pertama pelancaran multi-tong roket dari Gaza (Oktober 2011)

 Pada 8 Oktober 1997, Jabatan Negeri Amerika Syarikat  secara rasmi menganggap PIJ sebagai Pertubuhan Pengganas Asing kerana  penggunaan  taktik pengganas berterusannya dalam menentang Israel.

 Kumpulan itu berpusat di Damsyik dan mendapat sokongan kewangan yang dipercayai datang dari sana dan Iran.

 PIJ juga mempunyai pejabat di Beirut, Tehran dan Khartoum. Ia mempunyai pengaruh di Semenanjung Gaza, terutamanya di Universiti Islam, tetapi tidak dengan cara yang boleh membahayakan kedudukan dominan Hamas sebagai organisasi  Islam Palestin utama. Tidak seperti Hamas, PIJ tidak mempunyai peranan sosial atau politik di PA .

 Selain daripada Israel, PIJ juga menganggap Amerika Syarikat musuh kerana menyokong Israel. PIJ juga menentang kerajaan-kerajaan Arab sederhana yang mereka percaya telah dicemari oleh sekularisme Barat dan telah melakukan serangan di Jordan , Lebanon dan Mesir .

 Sejak September 2000, PIJ telah bertanggungjawab untuk skor serangan pengganas, termasuk puluhan bunuh diri dan  pengeboman kereta, yang telah meragut nyawa dan mencederakan beratus-ratus orang awam Israel.

 Pada 22 Disember, 2001, walaupun pengisytiharan oleh Hamas untuk menghentikan serangan berani mati di dalam Israel , sebagai tindak balas kepada tindakan keras ke atas militan oleh Yassir Arafat , PIJ berikrar untuk meneruskan kempen keganasannya. Wakil PIJ di Lebanon , Abu Imad Al Rifai, menyatakan kepada Reuters, "kedudukan kami adalah untuk terus. Kita tiada pilihan lain. Kita tidak bersedia untuk berkompromi."

 Serangan PIJ dari 2005 sehingga 2013 terutamanya  serangan roket yang mensasarkan bandar-bandar selatan Israel, juga termasuk menyerang sasaran Israel dengan bahan letupan, terutamanya rondaan tentera di sepanjang sempadan Israel-Gaza. Jabatan Negeri Amerika Syarikat  percaya kekuatan PIJ lebih kurang 1,000 ahli walaupun ia menerima bantuan kewangan dan latihan ketenteraan yang lengkap dari Iran .

 Disamping  kejayaannya itu, PIJ kekal sebagai gerakan kecil dan hanya menikmati sokongan daripada kira-kira 4-5% daripada penduduk Palestin, terutamanya kerana ia tidak mempunyai rangkaian institusi yang dibina oleh Hamas. Fakta ini, bagaimanapun, membolehkan Jihad Islam untuk memberi tumpuan kepada matlamat ideologi dan tidak mengambil kira pertimbangan politik yang lebih luas.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...