GOPENG

GOPENG
JOM BERSAMA PAKAAN HARAPAN

Wednesday, July 02, 2014

Malaysia perlu buktikan kesungguhannya menghantar penjenayah ke muka pengadilan


Kerajaan perlu buktikan kesungguhannya dan bukan sekadar cakap berdegar-degar konon mahu menarik balik imuniti diplomatik pegawainya (gambar atas -ehsan Malaysiakini)yang didakwa membuat serangan seksual terhadap seorang wanita di New Zealand pada Mei lepas.

Tapi apasal Mindef sibuk-sibuk pula mahu melakukan siasatan menyeluruh terhadap pegawai terbabit? Baca  di sini 


Hoi, janganlah nak buat lawak! Sekarang ini dah masuk 2 Julai, waima kes tersebut telah lama berlaku. Menurut Associated Press, polis telah menahan saspek itu pada 9 Mei pada Mei lalu. Tetapi Pegawai tu cabut balik ke Malaysia ....(Lihat kronoloji kes di sebelah - Ehsan Malaysiakini)

Dan pahalnya Pejabat Suruhanjaya Malaysia hantar surat bertarikh 21 Mei lalu, memohon bantuan Kementerian Luar dan Perdagangan (MFAT) dan polis New Zealand untuk menutup kes dan menarik balik kesemua pertuduhan?

Kalau benar kerajaan Malaysia tidak akan memberi perlindungan kepada mana-mana pegawainya yang sudah jadi 
OKT, menghadapi dakwaan jenayah negara orang tu, hantar lah segera semula supaya diadili di mahkamah negara tersebut.

Pihak berkuasa New Zealand mahukan pegawai itu didakwa mengikut undang-undang New Zealand.

Tunggu apa lagi? Hantarlah ke sana. Malaysia tidak memerlukan  orang macam dia. Cukuplah dengan apa yang ada di Malaysia sekarang ini!
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

istilah 'penjenayah' kat tajuk tu kurang sesuai kot. dia belum dibuktikan bersalah, hanya dituduh, belum dibicarakan :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...