JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, July 28, 2014

Mesir memusnahkan 13 lagi terowong Gaza

Tentera Mesir menggunakan jentolak untuk memusnahkan 
terowong di sempadan dengan Mesir dan Semenanjung Gaza. 
Mesir telah memusnahkan 13 lagi terowong antara negara itu dan Semenanjung Gaza, yang telah berada di bawah sekatan Israel sejak tujuh tahun lalu.

 Tentera Mesir berkata pada hari Ahad bahawa ia telah memusnahkan terowong di Semenanjung Sinai, tetapi tidak mengatakan bila dirobohkan. 

Terowong adalah satu-satunya talian hayat untuk rakyat Palestin hidup di bawah pengepungan Israel dan Mesir setakat ini meletakan sisa 1,639 daripada mereka. 

 Sejak penyingkiran bekas Mesir Presiden Mohamed Morsi Julai lalu, tentera Mesir telah melancarkan kempen untuk memusnahkan terowong, menghalang rakyat Gaza daripada membawa masuk kebanyakan barangan asas mereka seperti bahan binaan, makanan, dan bahan api ke Gaza, yang telah terkena serangan udara Israel sejak 8 Julai.

 Beribu-ribu tentera Israel melancarkan serangan darat ke dalam jalur yang padat dengan penduduk pada 17 Julai.

 Lebih 1,000 rakyat Palestin telah terbunuh setakat ini dalam keganasan Israel dan sekurang-kurangnya 6,000 orang lain cedera dalam serangan.

 Israel berkata 43 tentera Israel terbunuh dalam peperangan, tetapi sumber-sumber Hamas meletakkan angka korban pada kira-kira 90.

Gaza dikepung oleh rejim Israel sejak Jun 2007, keadaan yang telah menyebabkan kemerosotan dalam taraf hidup, tahap tidak pernah berlaku sebelumnya; pengangguran, dan kemiskinan tanpa kesudahan.

 Rejim apartheid Israel menafikan kira-kira 1.7 juta penduduk di Gaza hak-hak asasi mereka seperti kebebasan pergerakan, pekerjaan yang membayar gaji yang betul, dan penjagaan kesihatan yang mencukupi dan pendidikan.
Comments
2 Comments

2 comments :

Amuraria said...

bila mesir dikuasai si laknatullah al sisi zionis maka terseksalah rakyat islam mesir & palestine, Allahu Akhbar moga dipelihara & diselamatkan para mujahiddin & penduduk gaza !

Adam Ho said...

Jihad bagi penduduk mesir adalah dengan menjatuhkan al-sisi sama seperti jihad bagi penduduk arab ssudi adalah menjatuhkan saud dinasti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...