JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 31, 2014

Penduduk Gaza terbiar tanpa elektrik selepas Israel musnahkan loji kuasa


Beribu-ribu penduduk di Semenanjung Gaza yang dikepung kini terbiar tanpa elektrik selepas Israel memusnahkan satu-satunya loji janakuasa diwilayah miskin ini.

 Peranggkaan terkini menunjukkan 1.8 juta orang di daerah pantai Palestin yang dikepung adalah bergelut dengan kekurangan bekalan elektrik dan bekalan air yang serius di tengah-tengah musim panas terik.

 Beberapa imej dan rakaman dari dalam kedai di Bandar Gaza menunjukkan produk susu yang rosak.


 Krisis ini berikut serangan Israel loji janakuasa wilayah hanya sehari sebelum Israel mengebom tangki minyak di bandar, mencetuskan kebakaran besar yang berlarutan selama berjam-jam pada hari Selasa.

 Sumber berkata sebelum serangan itu, penduduk Gaza terpaksa menghadkan bekalan elektrik selama beberapa jam sehari kerana kepungan Israel yang berterusan.

 Kekurangan elektrik juga telah menjejaskan bekalan air, kerana pam air beroperasi dengan kuasa elektrik. Dengan serangan Israel berterusan  tanda-tanda kawasan pantai menuju bencana epik perkadaran .

 Penduduk dan saksi berkata kebakaran besar masih mengamuk berhampiran kilang. Kenderaan Jabatan Bomba dilaporkan tidak dapat mencapai kawasan itu. Kerosakan kepada loji kuasa yang lebih teruk kerosakan berat untuk infrastruktur di Gaza yang dikenakan dalam tempoh 23 hari dari serangan maut Israel terhadap sekerat pantai.


Sejak 8 Julai, pesawat perang Israel telah menggegarkan pelbagai tempat di Semenanjung Gaza, merobohkan rumah-rumah dan keluarga tertimbus di bawah runtuhan. Tentera Israel juga memulakan serangan darat terhadap Palestin yang miskin pada 17 Julai.

 Sekurang-kurangnya 1,300 penduduk Palestin terbunuh setakat ini dalam serangan Israel, dan hampir 6,500 yang lain cedera.

 Israel telah menolak desakan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk gencatan senjata baru-baru ini , yang gerakan Palestin Hamas telah menandatanganinya.SUMBER

Komen dari hamba Allah bernama Karim :

Terdapat kekurangan makanan dan perubatan bagi penduduk Gaza. Sekarang Israel telah memusnahkan loji kuasa yang satu ini sahaja dan ini dilakukan bertujuan untuk mewujudkan kekurangan  pam elektrik  air berjalan.

 Israel lakukan kekejaman ini kerana mereka mendapat lampu hijau dari sekutu mereka, Amerika Syarikat yang menyelaraskan semua tindakan ketenteraan. 

Hakikat bahawa dunia Islam dan negara-negara lain tidak bersatu dalam tindak balas mereka menjadikan perkara lebih buruk lagi.

 Satu pendirian kolektif yang bersatu dan tindak balas amat diperlukan untuk berhadapan dengan pencerobohan Israel dan pembunuhan beramai-ramai.

 Mesir mesti membuka sempadannya untuk biarkan bekalan air, makanan dan perubatan mendapat laluan.

 Negara-negara di dunia terutama dunia Islam perlu bersatu untuk berhadapan dengan Zionisme dan perekanya. Masa berharga hilang dalam kelewatan.

 Sila bertindak sekarang untuk membantu Gaza. "Response Kolektif" adalah penting saat ini. Bersatu, menyelaras dan menghadapi pencerobohan kejam ini dan keganasan tidak bertamadun dari Israel dan sekutunya. HELP GAZA. Penjara terbesar di dunia pada masa ini adalah GAZA.
Comments
2 Comments

2 comments :

Putra IJ80 said...

Penat dah mendengar creta mcm nie berulang2.. X der apa yg dpt di lakukan bagi menghalang..akhir creta doakan doakan di ikuti Sumbangan sumbangan..yg x memberi sebarang kesan..klu takdir sabut itu timbul mka timbul lah ia dan klu takdir batu itu tengelam tengelam lh ia...

Alhusseyn Alhusseyn said...

Adakah kerana kekejaman yang kerap berlaku di sekeliling kita dan dibiarkan terus berlaku menjadikan kita sendiri naik muak dan jemu untuk mendengar keluhan dan rintihan mereka yang dizalimi?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...