JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, July 19, 2014

Rusia tuduh Ukraine tembak Malaysia MH17

Kementerian Pertahanan Persekutuan Rusia mengeluarkan kenyataan berikut berkaitan dengan kemalangan Malaysia Airlines Boeing 777.

 "Memandangkan siasatan objektif kemalangan udara daripada Boeing 777 yang terhempas di wilayah Ukraine, adalah perlu untuk menjalankan penyiasatan yang teliti dengan penglibatan wakil-wakil semua organisasi antarabangsa yang berminat.

 Menurut Kementerian Pertahanan Rusia, terdapat unit Angkatan Tentera Ukraine pada kawasan bencana; unit-unit bersenjata dengan sistem peluru berpandu anti-pesawat Buk-M1. Dalam bidang pinggir barat laut Donetsk, bahagian daripada 156 anti-pesawat peluru berpandu rejimen Angkatan Tentera Ukraine dikerahkan, dengan 27 persenjataan Buk M1. Persenjataan ini , ciri-ciri taktikal dan teknikal mereka, mampu mengesan sasaran udara pada jarak sehingga 160 kilometer dan menarik mereka pada setiap ketinggian di pelbagai lebih 30 kilometer. Selain itu, di langit rantau Donetsk, pesawat Tentera Udara Ukraine dilengkapi dengan pelbagai jenis peluru berpandu sentiasa hadir. Ini adalah fakta yang tidak dapat dinafikan.

 "Penyata rasmi dari Kiev berkata mereka tidak menggunakan persenjataan BUK M1 atau pesawat udara pada sasaran udara menimbulkan keraguan yang serius. Dalam tempoh yang singkat, membuat kesimpulan tidak berbelah bagi itu di bawah syarat-syarat pertempuran sengit di kawasan ini adalah mustahil. Kenyataan yang bertanggungjawab seperti yang melibatkan tindakan undang-undang yang serius, memerlukan siasatan penuh.

 "Sehubungan dengan pelbagai sindiran mengenai tindakan Angkatan Tentera Persekutuan Rusia pada kawasan sempadan Ukraine, kami bersama-sama ini bertanggungjawab mengisytiharkan bahawa: 

 "Pada 17 Julai, sistem pertahanan udara Angkatan Tentera Persekutuan Rusia tidak bekerja di kawasan itu.

 "Pesawat Tentera Udara Rusia telah tidak melaksanakan mana-mana sorties pada 17 Julai di kawasan bersempadan dengan rantau Donetsk.

 "Maklumat ini disahkan sepenuhnya melalui kawalan objektif.

 "Seseorang perlu memberi perhatian kepada fakta bahawa Boeing 777 telah menjalankan penerbangan di luar julat sistem pertahanan udara bagi Persekutuan Rusia. Pesawat itu terbang di ruang udara Ukraine, di bawah kawalan sistem pengurusan lalu lintas udara.

 "Kami menggesa masyarakat antarabangsa untuk menjalankan penyiasatan secara menyeluruh terhadap bencana." SUMBER

 Sementara itu pada 18 Julai, ITAR-TASS melaporkan,Ketua Pendakwa Ukraine, Vitaly Yarema memberitahu akhbar Ukraine Pravda pada hari Jumaat, Militia di Donetsk dan Republik Rakyat Luhansk bahawa mereka tidak mempunyai pertahanan udara sistem peluru berpandu Buk dan S-300 yang dimiliki Ukraine.

 "Selepas pesawat penumpang itu dijatuhkan, tentera melaporkan kepada Presiden bahawa pengganas tidak mempunyai sistem peluru berpandu pertahanan udara kami, Buk dan S-300," kata pendakwa umum.

 "Senjata-senjata kami itu tidak diculik," katanya.

Menteri Dalam Negeri Ukraine Anton Gerashchenko (lihat kiri), berkata pada 17 Julai bahawa pesawat Malaysia Airlines Boeing 777 telah dijatuhkan oleh sistem peluru berpandu pertahanan udara Buk.

 Pesawat Malaysia Airlines Boeing 777  dalam perjalanan dari bandar Belanda Amsterdam ke ibu negara Malaysia Kuala Lumpur terhempas di Ukraine pada Khamis. Semua 298 orang di luar negara pesawat itu meninggal dunia dalam kemalangan. 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...