JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 23, 2014

Sampai bila dunia Islam mahu terus berdiam diri?

Apache Israel  menembak peluru berpandu ke atas Semenanjung Gaza seperti yang 
dilihat dari sempadan Israel dengan Gaza, pada 19 Julai, 2014 (Foto: Jack Guez-AFP)
Sejak serangan Israel ke atas Gaza bermula pada 8 Julai, 625 rakyat Palestin telah mati syahid, 80 peratus daripada mereka adalah orang awam. Selepas pembunuhan ngeri beramai-ramai  al-Shujayeh , ramai warga di seluruh dunia yang bersimpati dan berarak membantah dalam perpaduan dengan rakyat yang dikepung di Gaza.

Beberapa perhimpunan membawa kepada pertempuran dengan kumpulan pelampau Zionis, seperti di Perancis, manakala yang lain telah dihalang oleh polis daripada sampai ke kedutaan dan konsulat Israel.


Penunjuk perasaan berdiri di depan benteng api berhampiran stesen metro udara Barbes-Rochechouart, di Paris, pada 19 Julai 2014, (atas) semasa demontrasi untuk mengutuk kempen ketenteraan Israel di Gaza dan menunjukkan sokongan kepada rakyat Palestin, bertempur dengan polis rusuhan Perancis. Selepas kejadian itu demonstrasi diharamkan oleh polis .

 Penunjuk perasaan membaling batu dan botol ke arah skuad anti-rusuhan yang menyekat laluan mereka, yang bertindak balas dengan gas pemedih mata. (Foto: Francois Guillot - AFP)


 
Seorang pendemo pro-Palestin dibawa pergi oleh polis di luar kedutaan Israel 
di London pada Julai, 2014 (Foto: Justin Tallis - AFP)
Penunjuk perasaan pro-Palestin memegang anak patung bayi terdiri sebagai mangsa 
yang berdarah semasa demonstrasi terhadap tindakan tentera Israel di jalur Gaza,
di Vienna 20 Julai, 2014 (Foto: Joel Klamar-AFP)

Gambar di atas merakamkan kesedihan saudara-mara dan rakan-rakan Palestin pembunuhan sembilan ahli keluarga Siam, sewaktu dalam serangan udara Israel yang memusnahkan rumah mereka, semasa pengebumian mereka pada 21 Julai, 2014 di sebuah masjid di Rafah di selatan Semenanjung Gaza. (Foto: Said Khatib-AFP)


Seorang lelaki Palestin berdiri di atas bangkai kereta kerana mencari barangannya yang musnah bersama runtuhan apartmennya berikutan serangan udara Israel di tengah Gaza City pada 22 Julai, 2014 (Foto: Mohammed Abed-AFP)

Pejuang Gaza hidup di setiap sudut Gaza, manakala  yang syahid terletak dalam runtuhan ibu mengajar anak-anak mereka makna rintangan dan kesabaran sementara menunggu kemenangan yang hampir.Sementara itu, pembunuhan beramai-ramai oleh Israe berterusan dan  terus mensasarkan kanak-kanak, wanita, dan hospital di seluruh Semenanjung Gaza yang telah dilupakan oleh orang-orang Arab dan ditinggalkan oleh dunia. ~ alakbar.
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Tunggu sampai pemimpin2negara....peguam negara...ketua polis negara bertaubat dgn todak mengatakan pejuang2 fisabilullah sebahai pengganas...or..militan

Anonymous said...

Khilafah saja yang akan membela umat Islam.bukan syiah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...