JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 16, 2014

Tak malukah Malaysia mengaku sebagai negara Islam, tapi bisu bila Islam diserang

PM Turki kecam keganasan Israel di Gaza

PM Turki, Erdoğan menuduh Israel melakukan "serangan atrositi yang sistematik dan keganasan " terhadap rakyat Palestin sejak tahun 1948. 

"Keganasan yang Israel telah lakukan di Gaza sejak minggu lepas tidak ada apa-apa penjelasan. Israel terus mengganas. Beralih daripada keganasan individu, ia kini yang melakukan keganasan negeri," katanya, bercakap dalam ucapan mingguan kepada kumpulan parlimennya pada 15 Julai.

 Perdana Menteri Turki itu , yang sedang mempertahankan jawatan presiden, adalah terkenal dengan kritikan yang tajam terhadap Israel, terutamanya sejak 2010 apabila komando Israel membunuh 10 rakyat Turki di atas kapal Mavi Marmara yang membawa bantuan kemanusiaan ke Gaza di bawah pengepungan Israel. 

Walaupun beliau mengalu-alukan Mesir sebagai broker gencatan senjata antara Hamas dan Israel dan menyatakan harapannya untuk perjanjian, Erdogan teringat bahawa gencatan senjata yang serupa yang telah juga dicapai pada 2012. "Ia seolah-olah bahawa darah kanak-kanak Palestin yang tidak berdosa sekali lagi digunakan dalam politik kotor di Timur Tengah," katanya. 

 " Salah satu perkara yang paling menyakitkan mengenai serangan di Gaza ini adalah hakikat bahawa majoriti umat manusia itu masih senyap melihat kekejaman ini. Malangnya, kanak-kanak Palestin dibunuih dengan bom tidak memberikan sebarang makna kepada manusia, "kata Erdogan. "Umat manusia tidak peduli apa yang berlaku di Palestin. Mereka tidak melihat, mendengar atau merasakan apa yang mereka alami. "

 'Minda Hitler' 

 Beliau juga mendakwa Turki adalah "satu-satunya negara di dunia" berdiri menentang Israel. "Tiada negara di dunia, selain dari Turki, boleh berdiri terhadap serangan Israel yang menyalahi undang-undang antara bangsa dan menggesa ia berhenti. Saya masih ingat, sekali lagi, bahawa orang-orang yang melakukan kezaliman lambat laun akan menerima balasannya, "kata Erdogan. 

"Sejarah telah mengajar satu pengajaran kepada kita. Tidak ada kekejaman yang abadi. Kekejaman perlu membayar harga kekejaman lambat laun. Kekejaman sistematik, percubaan pembunuhan beramai-ramai dan yang telah berterusan sejak 1948 tidak akan terbiar begitu sahaja tanpa dibayar. Lambat laun ini semua akan dibayar. Tangisan kanak-kanak tidak akan ditinggalkan tidak terjawab. " 

 Erdogan juga dirujuk kepada ahli Knesset wanita yang dilaporkan berkata bahawa "semua rakyat Palestin adalah musuh-musuh kita,"  menggambarkan mentaliti ini sebagai tidak berbeza dengan yang Adolf Hitler. "Saya bertanya, demi Allah, apa bezanya mentaliti ini dari mentaliti Hitler," tanya beliau. 

 'Keadilan Global mati di Gaza' 

 "Dunia tidak peduli apabila perkauman, fasisme, diskriminasi digunakan terhadap wanita Palestin. Saya menyeru kepada Eropah dan Barat: Mengapa kamu senyap? Berapa lama anda akan terus menyokong kekejaman ini?

 Saya menyeru kepada dunia Islam: Kecuali bagi beberapa negara, berapa lama anda akan kekal tidak responsif manakala saudara-saudara kamu dibunuh berleluasa? Bukan sahaja kanak-kanak yang mati di Palestin tetapi begitu juga keadilan global, perasaan hati global. Tidak kira apa yang mereka katakan; kami akan terus menunjukkan realiti yang menyakitkan kepada dunia. Tidak kira yang akan marah, di dalam atau di luar, kami akan terus menyebelahi mereka yang tertindas, "kata Erdogan. 


Sejak perjanjian gencatan senjata ini berkuat kuasa, Hamas telah 
melancarkan 123 roket ke Israel, satu membunuh seorang awam - 
kematian Israel yang pertama dalam pertempuran.
Beliau juga menggesa rakyat Israel mencabar pentadbiran mereka ke atas operasi Gaza. "Mereka berkata Hamas juga mengebom.' Ya ia mengebom, tetapi berapa ramai orang Israel terbunuh? Tiada kemalangan jiwa. Bagaimana ini boleh berlaku? Anda membunuh 200 dan kira-kira 1,000 orang tercedera. Anda sekali lagi memusnahkan Gaza akibat bom 400-tan. Rakyat Israel tidak akan berada dalam selamat dan kemakmuran jika mereka teruskan dasar-dasar ini, "katanya. 

 Perdana Menteri mengulangi bahawa hubungan Turki-Israel tidak akan normal jika Israel terus menerus "membunuh kanak-kanak yang tidak bersalah dan meneruskan operasi ke atas Gaza."

 "Satu gencatan senjata tidak mencukupi. Kami mahu mengangkat embargo tidak berperikemanusiaan di Gaza. Tidak Israel tidak juga rantau ini akan selamat kecuali Palestin diberikan [status] sebuah negara merdeka. Hei Amerika! Anda sentiasa bercakap dengan kami mengenai 'dua negeri Palestin: Israel dan Palestin.Tetapi apabila ia datang kepada pelaksanaan ..." 

 Erdogan turut membidas pihak pembangkang untuk "menyebelahi Israel," berhujah bahawa kedua-dua Republikan Parti Rakyat (CHP) dan Pergerakan Parti Nasionalis (MHP) "mengkhianati" perjuangan rakyat Palestin. 

 "Apabila kami mengkritik Tel Aviv, kami bukan terima reaksi dari Israel tetapi daripada CHP," kata beliau sambil menambah bahawa calon presiden sendi CHP-MHP itu, Ekmelettin Ihsanoglu, m,engikuti polisi yang sama. 
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Jangan...nnt di label militan....pengganas
He3

Anonymous said...

Turki.. tolong keluar drp nato dlu la.. baru ckap banyak..
Lagi dok dalam tu.. cakap pon kluar habok..
Hahaha.. tgu hancor baru masok lawan israel..
Erdogan.. teruskan membuat habok.. ok
Xpa.. ada negara lain bantu.. insyaallah
Yang bermusoh ngan nato

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...