JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, August 20, 2014

Bekas Hakim pertahankan N Surendran

Datuk Seri Gopal Sri Ram adalah Hakim Mahkamah Persekutuan dari 2009 sehingga 16 Februari 2010 . Terkenal kerana mampu memberikan on-the-spot penghakiman lisan dan landmark judgement berkaitan dengan awam, kontrak, undang-undang dan industri, telah berkhidmat sebagai hakim Mahkamah Rayuan selama 15 tahun, yang dipintas kenaikan pangkat sehingga beberapa bulan sebelum dia bersara. 

 Gopal mempunyai kelebihan sebagai peguam swasta pertama yang dilantik terus ke Mahkamah Rayuan apabila ia ditubuhkan pada tahun 1994 , tanpa pernah berkhidmat sebagai pesuruhjaya kehakiman atau hakim Mahkamah Tinggi . 

Pada 17 September 2010 , dalam ucapannya pada Persidangan Kebangsaan mengenai Integriti di Kuala Lumpur selepas beliau bersara sebagai Hakim Mahkamah Persekutuan, Gopal Sri Ram berkata badan kehakiman telah gagal dalam tugasnya untuk mempertahankan hak-hak minoriti.

 Menurut beliau, ini kerana badan kehakiman telah menjadi begitu "berfikiran eksekutif " bahawa hakim-hakim telah menjadi makhluk kerajaan.

 Gopal Sri Ram percaya bahawa gangguan tersebut oleh Eksekutif jelas melanggar doktrin pengasingan kuasa, dan Eksekutif tidak sepatutnya merampas kuasa Badan Kehakiman untuk mensabitkan dan hukuman.

 Beliau menyatakan bahawa kegagalan Malaysia sebagai sebuah negeri yang memang mungkin akan berlaku, memandangkan keadaan yang semakin merosot sejak krisis badan kehakiman1988 yang menyaksikan pemecatan beberapa hakim terkemuka Malaysia. 

Beliau hari berkata adalah  tidak masuk akal pendakwaan yang dikenakan ke atas Surendran semalam kerana mengatakan keputusan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac, sebagai cacat, defensif dan tidak boleh disokong. Laporannya seperti berikut:

Tidak salah kritik penghakiman mahkamah - bekas hakim

 
Dakwaan yang dikenakan ke atas peguam N Surendran kerana mengkritik penghakiman bertulis yang dikeluarkan mahkamah ialah sesuatu yang di luar jangkaan, kata hakim bersara dan peguam.

 Mereka berkata, tidak masuk akal mendakwanya di bawah Akta Hasutan hanya kerana mengeluarkan pendapat. Mereka juga berkata seharusnya wujud ruang untuk perbezaan pendapat dan kritikan dalam masyarakat demokrasi seperti Malasia.

 Hakim Mahkamah Persekutuan bersara Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata sesiapa saja dibenarkan memberi kritikan sekeras-kerasnya terhadap sesuatu penghakiman.

 "Kamu hanya dianggap melanggar undang-undang atau menghina mahkamah sekiranya menyerang seorang hakim secara peribadi," katanya.

 Sri Ram berkata, sejak dia memulakan kerjaya sebagai peguam pada 1970 hingga bersara pada 2010, dia tidak pernah bertemu sesiapa, lebih-lebih lagi ahli Majlis Peguam, didakwa di bawah akta usang tersebut.

 "Perkara biasa bagi peguam dan ahli akademik untuk mengulas penghakiman. Adakah kita tidak dibenarkan membuat penilaian kritikal terhadap pendapat perundangan hakim?" soalnya.

 Dia merujuk kepada pendakwaan yang dikenakan ke atas Surendran semalam kerana mengatakan keputusan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac, yang mendapati Datuk Seri Anwar Ibrahim bersalah dalam kes Liwat II, "flawed, defensive and insupportable (cacat, defensif dan tidak boleh disokong)."- Baca lagi di sini
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Kalau hakim tidak boleh dikritik mesti ada sebabnya. Setakat ini tidak ada seorang hakim yang tidak boleh di atas penghakimannya. Ada orang kritik Tuhan tetapi tidak diambil tindakan tetapi kritik hakim terus ditangkap. Siapa maha besar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...