JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, August 12, 2014

Khalid tiada kuasa memecat Exco - Pakar

Menteri Besar Selangor Abdul Khalid Ibrahim tidak mempunyai kuasa untuk memecat ahli-ahli majlis eksekutif "berkuatkuasa serta merta," kata profesor undang-undang Gurdial Singh Nijar.

Ini, katanya, adalah kerana ahli-ahli exco memegang jawatan mereka selama diperkenankan oleh Sultan Selangor seperti yang ditetapkan dalam Perkara 53 (7) Perlembagaan negara.

   "Pertama, hanya Sultan boleh memecat ahli-ahli exco. Ini Menteri Besar boleh mencadangkan, tetapi cadangan yang boleh atau tidak boleh diterima.

"Oleh itu pemecatan itu berkuat kuasa serta merta tidak sah dalam undang-undang," katanya.

 Gurdial (kiri) merujuk kepada pengumuman Khalid hari ini memecat enam anggota exco dari DAP dan PKR, meninggalkan kerajaan negeri dengan hanya empat exco PAS. 

  Khalid semalam berkata perlembagaan negeri memerlukan sekurang-kurangnya empat anggota exco kerajaan untuk berdiri, tindakannya ini menandakan kejatuhan kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. 

 Ini adalah sebagai eksekutif terdiri daripada Khalid, kini seorang ADUN Bebas berikut pemecatannya dari PKR, dan empat ahli PAS.

Alasan pemecatan 'palsu' 

  Sementara itu, Gurdial berkata anggota exco terbabit tidak diberi hak untuk didengar maka membuat pemecatan itu "padah". 

   Juga, beliau berkata, walaupun Abdul Khalid mendakwa bahawa enam anggota exco itu telah membentuk blok untuk melemahkan kerajaan, tidak ada undian oleh exco tersebut memberi kesan yang telah berlaku.

  Malah, beliau berkata ahli exco tersebut hari ini berkata mereka akan menghormati sokongan Sultan Selangor keatas Abdul Khalid sebagai Menteri Besar dan meneruskan tugas mereka seperti biasa sementara menunggu peralihan mengikut perlembagaan negeri. 

   "Alasan ini Menteri Besar, dengan hormat, adalah palsu dan tidak boleh dipercayai sama sekali dalam undang-undang sebagai asas untuk pemecatan, dalam apa jua keadaan," katanya.

 Krisis Selangor hari ini 

 12:37: Pengarah Operasi Pusat Penyelidikan PAS, Zuhdi Marzuki menggesa 'kerajaan perpaduan' di Selangor, yang melibatkan wakil Umno 

 02:19: DAP menggesa PAS & mengisytiharkan sekiranya PAS menyertai Umno menyokong Abdul Khalid Ibrahim sebagai MB 

 02:28: SPRM mengesahkan bahawa ia sedang menyiasat Khalid kerana rasuah

16:25: DAP dan ahli-ahli exco PKR kata mereka akan terus melakukan kerja-kerja mereka tetapi akan mengelak bertemu MB

05:00: Sumber mengatakan Anwar Ibrahim gagal meyakinkan Hadi Awang untuk menerima Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai MB baru Selangor 

05:24: Palace mengesahkan Sultan Selangor menolak permintaan Wan Azizah untuk penonton 

17:37: DAP mendakwa bahawa terdapat percubaan untuk menarik wakil Pakatan untuk berpaling tadah

18:40: Khalid guni semua ahli exco enam DAP dan PKR 

08:00: Pakar mengatakan MB tidak mempunyai kuasa untuk memecat Exco
 ~ SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...