JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, August 01, 2014

Mesir halang penghantaran bantuan ke Gaza: Iran MP

Mesir dibawah al-Sisi jelas menjadi boneka Amerika Syarikat dan Israel untuk menghalang apa-apa bantuan untuk Gaza. Itulah sebabnya mereka biarkan Sisi membunuh ribuan rakyat Mesir dan kini menjadi penghalang untuk menyelamatkan rakyat Palestine.

Anggota polis sempadan Mesir dilihat di lintasan sempadan antara 
Rafah dan Mesir dan Semenanjung Gaza yang dikepung. (Fail foto)
Kerajaan Mesir enggan bekerjasama bagi melaksanakan bantuan perubatan dan kemanusiaan ke Semenanjung Gaza yang dikepung, seorang ahli parlimen kanan Iran berkata.

 Pada hari Rabu, jurucakap Majlis Kebangsaan Jawatankuasa Dasar Keselamatan dan Asing Seyyed Hossein Naqavi Hosseini mengkritik dasar Mesir mengenai serangan rejim Israel ke atas Gaza, mengatakan Kaherah tidak mengeluarkan permit yang diperlukan untuk penghantaran bantuan-bantuan ke wilayah Palestin yang dikepung.

 "Kaherah tidak memberi kerjasama yang diperlukan untuk menghantar ubat-ubatan dan bantuan kemanusiaan ke Gaza," katanya.

 Ahli parlimen itu juga menyatakan bahawa pesawat yang membawa ubat-ubatan Republik Islam dan bantuan kemanusiaan untuk Gaza kini sedang menunggu permit penerbangan ke Mesir.

 Naqavi Hosseini lagi menegaskan bahawa Mesir juga telah tidak melakukan apa-apa untuk memudahkan perjalanan sekumpulan ahli parlimen Iran ke Semenanjung Gaza, sambil menambah, "Delegasi Parlimen enam anggota sedang menunggu pengeluaran visa oleh kerajaan Mesir, yang tidak muncul kerjasama setakat ini. "

 Diketuai oleh Hassan Kamran, ahli Dasar Luar dan Keselamatan Negara Jawatankuasa Majlis, pasukan Parlimen merancang untuk melawat Gaza untuk memberikan penghormatan kepada keluarga mereka yang terjejas semasa serangan Israel ke atas pantai perak.

 Kenyataan datang pada hari yang sama Timbalan Menteri Luar Iran untuk Arab dan Hal Ehwal Afrika Hossein Amir-Abdollahian menggesa Kaherah untuk segera membuka semula sempadan Rafah di tengah-tengah serangan Tel Aviv terhadap Semenanjung Gaza.

 Walaupun desakan antarabangsa, Kaherah masih terus menutup sempadan Rafah. Penyeberangan 12 kilometer menghubungkan Mesir ke Semenanjung Gaza.

 Pesawat perang dan kereta kebal Israel telah menggegarkan pelbagai tempat di dalam Semenanjung Gaza yang dikepung dan membunuh penduduk yang tidak bersalah daripada enklaf Palestin yang miskin sejak 8 Julai.

 Angka kematian Palestin dari lebih tiga minggu serangan dari udara dan darat ke atas Gaza kini berjumlah 1,300, dengan lebih daripada 7,200 orang cedera. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...