JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, August 03, 2014

TASIK AJAIB MUNCUL DI PADANG PASIR TUNISIA MENGGEMBIRAKAN PENDUDUK TEMPATAN


Beratus-ratus penduduk tempatan berpusu-pusu ke kawasan yang kini dikenali sebagai pantai Gafsa selepas beberapa gembala terserempak air misteri yang luas itu  tiga minggu lalu.

Pakar mengesyaki kemungkinan aktiviti seismik (gempa bumi) telah menyebabkan batu  di atas aras air pecah lalu menyemburkan air ke permukaan.


Kemunculan 'Tasik'  tersebut telah menarik tumpuan orang ramai yang tidak sabar untuk melarikan diri masa panas terik untuk menikmati ketenangan daripada panas terik selepas tasik ajaib itu muncul di tengah-tengah padang pasir kira-kira 25 km dari bandar Tunisia Gafsa.

Tasik itu kini dikenali sebagai pantai Gafsa selepas beberapa gembala terjumpa air misteri yang luas meliputi satu hektar tiga minggu lepas.

Dilaporkan dalam beberapa minggu pertama, airnya  jernih kebiru-biruan. Tetapi kini berubah menjadi kehijauan dan penuh dengan algae, yang bermakna bermakna air bertakung dan kondusif kepada penyakit.Kekhuatiran adalah bahawa "Lac de Gafsa" penuh dengan bahan kimia, dan algae mungkin akan menimbulkan penyakit.

Sepuluh hari yang lalu Hatef Ouigi, dari pejabat keselamatan awam Gafsa, memberi amaran bahawa tasik itu mungkin berbahaya dan tidak sesuai untuk berenang. 

Terdapat risiko bahawa air itu tercemar dan karsinogenik" katanya.Dia berkata ini merupakan langkah amaran manakala saintis mengambil sampel untuk mengesahkan kandungan air.

"Bergantung kepada keputusan, kami akan mengambil langkah-langkah sewajarnya," kata Ouigi.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...