JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, August 10, 2014

Tidak praktikal bagi MB tidak berparti menerajui Selangor

Tanda-tanda adalah jelas bahawa Tan Sri Khalid Ibrahim yang dipecat dari PKR tidak lagi boleh kekal sebagai Menteri Besar Selangor, kata seorang ahli akademik yang pakar dalam undang-undang Malaysia.

 Undang-undang Universiti Malaya pensyarah Profesor Gurdial Singh Nijar berkata pemecatan itu menunjukkan parti itu hilang keyakinan terhadap Khalid sebagai ketua eksekutif kerajaan.

 Beliau berkata perlembagaan menyatakan Sultan melantik seseorang sebagai Menteri Besar yang pada hematnya mungkin mendapat kepercayaan majoriti dalam badan perundangan negeri.

 Tetapi, banyak amalan dalam demokrasi berparlimen Malaysia dimodelkan mengikut sistem Westminster.

 "Pada hakikatnya, Menteri Besar yang dilantik dari parti atau pakatan yang mempunyai kerusi majoriti dalam rumah itu," katanya kepada The Malaysian Insider.

 Nijar berkata kedudukan Khalid sebagai Menteri Besar adalah tidak dapat dipertahankan kerana PKR, yang ada dalam gabungan Pakatan Rakyat (PR) , menarik balik sokongan mereka dengan memecat beliau daripada parti.

 Beliau berkata adalah perjanjian di antara ahli-ahli gabungan PR (PKR, PAS dan DAP) bahawa MB Selangor datang dari PKR.

 "Ini adalah gabungan yang telah mencalonkan beliau untuk menjadi MB. Dengan pemecatannya oleh PKR, dengan sambungan kita boleh mengambil ia bahawa PR juga telah hilang keyakinan terhadap Khalid," katanya.

Nijar juga berkata Perdana Menteri Malaysia sentiasa datang dari Umno, parti dominan dalam Barisan Nasional (BN).

"Perdana Menteri tidak boleh kekal di pejabatnya apabila partinya menyingkirkannya atau menarik balik sokongan mereka terhadap beliau," katanya kepada The Malaysian Insider.

 Beliau berkata menteri Besar Selangor Allahyarham Datuk Harun Idris meletakkan jawatannya pada tahun 1976 sebaik sahaja dia kehilangan keyakinan dari Umno.

 Nijar kata Khalid kini tidak mempunyai pilihan tetapi untuk meletak jawatan bersama-sama dengan majlis exconya. 

"Ia tidak dapat dipertahankan untuk Khalid kekal sebagai 'MB bebas'  apabila ahli-ahli majlis exconya adalah dari gabungan majoriti," katanya, sambil menambah bahawa ia akan menjadi amat sukar untuk menjalankan pentadbiran negeri.

 Nijar kata Khalid juga boleh menasihati Sultan untuk membubarkan dewan untuk mengadakan pemilihan serta merta, tetapi pemerintah mempunyai budi bicara untuk menolak permohonan tersebut.

"Bagaimanapun, perlu ada asas bagi pemerintah mengakui bahawa Khalid telah kehilangan sokongan majoriti dan dia juga boleh melantik calon lain sebagai MB untuk mentadbir kerajaan."

 Atau, PR juga harus segera membuat perwakilan kepada sultan bahawa Khalid tidak menikmati keyakinan gabungan itu, katanya.

 Beliau berkata adalah tidak praktikal bagi Khalid untuk mengadakan mesyuarat DUN untuk menguji sama ada ia menikmati sokongan daripada majoriti wakil rakyat apabila beliau tidak lagi dipunyai oleh mana-mana pihak.

"Saya tidak boleh fikir seseorang yang bebas yang telah berjaya mengetuai kerajaan dengan menterinya yang bergabung dengan parti-parti politik."

 Khalid telah menghadapi tekanan yang semakin meningkat daripada kepimpinan PKR untuk meletak jawatan atas cara beliau mengendalikan hal ehwal Selangor.

Ini termasuk pengurusan sumber air negeri , lebuh raya Kidex dan  rampasan Alkitab dalam Bahasa Melayu dan Iban oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais). 

Pada hari Selasa, beliau telah diberikan surat tunjuk sebab oleh PKR kerana menentang keputusan parti untuk menggantikan beliau dengan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

 Khalid juga enggan hadir di hadapan jawatankuasa tatatertib parti dan majlis tertinggi parti itu memecat beliau petang kelmarin. - TMI
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...