JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, September 30, 2014

Huru hara di Hong Kong HONG KONGTerdapat huru-hara di jalan-jalan di Hong Kong pada hari Ahad, beribu-ribu penunjuk perasaan pro-demokrasi bertempur dengan polis.

 Kerajaan China berkata, "Bantahan Occupy Central" di luar kawalan di Hong Kong pada hari Ahad dan kerajaan tempatan merayu kepada penganjur untuk menamatkan perhimpunan itu demi kepentingan bandar dan keselamatan peserta".

 "Kerajaan HKSAR adalah tegas dalam menentang tindakan menyalahi undang-undang oleh Occupy Central. Polis akan terus menangani keadaan itu mengikut undang-undang," kata Ketua Eksekutif Leung Chun-ying pada sidang akhbar.Berpuluh-puluh kanister gas pemedih mata telah dilepaskan pada penunjuk perasaan berkumpul berhampiran pejabat kerajaan pusat selepas 06:00 waktu tempatan di Hong Kong. Walaupun berundur sekali-sekala, sekatan yang menghentikan lalu lintas di tengah-tengah bandar berterusan ke malam.

 Kelulusan yang diberikan untuk perhimpunan telah dibatalkan pada hari Jumaat selepas penunjuk perasaan menyerbu perkarangan pejabat kerajaan, mencederakan pengawal keselamatan dan pegawai-pegawai polis.

 Jumlah perhimpunan meningkat pada hari Sabtu, berikutan penahanan pemimpin protes muda.

 Puluhan penunjuk perasaan kembali pada petang Ahad, dan perhimpunan melimpah ke jalan utama. Petang Ahad, semua jalan antara Pusat dan Wan Chai ditutup kepada lalu lintas dan kereta bawah tanah melangkau stesen Admiralty.

 Majlis Negara Hong Kong dan Pejabat Hal Ehwal Macau memberitahu Agensi Berita Xinhua dalam satu kenyataan bahawa kerajaan pusat dengan tegas menentang sebarang tindakan menyalahi undang-undang yang akan menjejaskan kedaulatan undang-undang dan keamanan sosial, dan ia disokong kerajaan Hong Kong mengambil tindakan undang-undang untuk mengekalkan kestabilan sosial dan melindungi keselamatan orang dan harta di dalam bandar.

 Jawatankuasa  Tetap Kongres Rakyat Kebangsaan menerima pakai resolusi pada 31 Ogos yang mentetapkan satu rangka kerja bagi pemilihan ketua bandar secara sejagat pada 2017 dan seterusnya. Penunjuk perasaan menuntut keputusan itu dibatalkan.

 Krew perubatan berada siap sedia, tetapi tidak jelas berapa ramai orang yang memerlukan rawatan. Occupy Central with Love and Peace

Pergerakan ini dikenali sebagai Occupy Central with Love and Peace. Penyokong gerakan ini cuba untuk memberi tekanan ke Beijing memberikan demokrasi sepenuhnya dalam bekas tanah jajahan British.

 Walau bagaimanapun, pegawai-pegawai dari kedua-dua Hong Kong dan China telah memberi amaran kepada penunjuk perasaan bahawa demonstrasi seperti itu menyalahi undang-undang.

 Bulan lepas, Beijing menolak tuntutan untuk orang-orang di Hong Kong untuk secara bebas memilih pemimpin yang akan datang di bandar ini. SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...