JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, October 29, 2014

Bukti yang diperolehi secara haram diterima di Malaysia - Hakim Arifin

Hakim Arifin berkata bahawa bukti yang diperolehi secara haram juga diterima di Malaysia. Tidakkah ini akan membuka ruang kepada lebih banyak pelanggara hak perlembagaan seseorang tetapi boleh diterima pakai di sisi Undang-undang negara? Beritanya :

Rayuan Kes Liwat II Anwar Ibrahim hari ini  diteruskan dengan peguam Sangeet berkata bahawa tiga item telah diperolehi secara haram melalui tipu daya dan penipuan dan dengan itu penangkapan ketua pembangkang itu adalah menyalahi undang-undang. 

 Beliau berkata penangkapan itu telah dibuat tanpa waran. 

   Namun, Hakim Arifin berkata bahawa bukti yang diperolehi secara haram juga diterima di Malaysia. 

 Sangeet berkata Anwar enggan memberikan DNA beliau di hospital itu dan dia menggunakan hak perlembagaan untuk tidak berbuat demikian. 

 Polis, Sangeet berkata, telah menahan Anwar semalaman setelah mengetahui bahwa mereka berada di sana hanya untuk merakam keterangannya.~ Rakyat Times
Comments
4 Comments

4 comments :

Anonymous said...

Jika apa yang ditentukan olih Hakim Ariffin diterima,maka apa pula bolih menghalang bukti2 yang sengaja dibuat ada dari diguna untuk mensabitkan sasaorang yang tak bersalah?
Apa pila yang bolih menghalang hakim dari di"sua" dengan sesuatu untuk buat keputusan yang dikehendaki olih yang menyua?
Jelas institusi Kehakiman telah rosak dan jadi amat songsang diMalaysia.
Negara pariah lah kita nanti!

Anonymous said...

bila makan gaji , pemikiran dan tingkah laku akan sama macam anjing....

ini biasa bah... anjing anjing pun ada banyak , tapi tak haram cakap dengan anjing cukup !

abuamir said...

Ketua hak*m ni penjilat umno no.1, macam anjing belaan umno. Sifat anjing suka mennyalak dan menjilat sama ada diberikan makan atau tidak.Lagi satu sifat anjing patuh kpd tuannya hatta tuannya itu penyangak atau penyamun.

Anjing ni mahu pastikan anwar masuk penjara utk selama-lamanya. Tetapi ingat kita ada hari pembalasan dimana tiada sesiapa yg mampu selamatkan mereka dari api neraka.

Anonymous said...

Oh malaysia tercinta ...yg haram hanya babi saja...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...