JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, October 10, 2014

Kenapa dokumen perjanjian air Selangor perlu dilindungi Akta Rahsia Rasmi (OSA)?

Perjanjian air Selangor terancam, 
Putrajaya perlu muktamadkan segera 
OLEH MOHD FARHAN DARWIS Published: 9 October 2014 -

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali bimbang kerana 
terdapat perkembangan baru yang mungkin menyebabkan perjanjian 
penstrukturan air dengan Selangor tidak dapat dilaksanakan.
 – Gambar fail The Malaysian Insider, 9 Oktober, 2014. 

Kerajaan Persekutuan perlu memuktamadkan segera perjanjian penstrukturan air yang dimeterai dengan kerajaan negeri Selangor ketika pentadbiran Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kerana perjanjian tersebut sedang terancam, kata Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali.

 Azmin menyuarakan kebimbangan beliau memandangkan terdapat perkembangan baru yang membimbangkan dan mungkin menyebabkan perjanjian itu tidak dapat dilaksanakan.

 "Saya tidak mahu mendedahkan sekarang... ancaman itu daripada peringkat kerajaan Pusat," kata Azmin kepada pemberita selepas Majlis Kesyukuran di Masjid Al Iman, Hulu Kelang, Kuala Lumpur hari ini.

 "Kita mahu isu penstrukturan air ini dimuktamadkan supaya bekalan air bersih kepada pengguna tidak lagi menjadi isu," kata Azmin.

 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Antarabangsa itu berkata, beliau turut mengharapkan agar perjanjian itu dihormati semua pihak.

 "Tetapi semua pihak perlu menghormati pelaksanan penstrukturan ini," katanya.

 Azmin berkata beliau juga menulis surat kepada Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) Datuk Seri Maximus Ongkili untuk memberikan kebenaran kepada kerajaan negeri Selangor mendedahkan kandungan air tersebut kepada umum.

 Beliau berkata, pihaknya menerima tiga salinan asal ketiga-tiga perjanjian penstrukturan air tersebut, namun dokumen itu dilindungi Akta Rahsia Rasmi (OSA).9 "Kesemua tiga perjanjian ini terikat dengan OSA.

 "Ini bukan soal keselamatan, tiada sebab dilindungi," katanya.

 Azmin pada 2 Oktober dilaporkan berkata beliau akan meneliti perjanjian penstrukturan semula bekalan air di negeri ini dengan mengarahkan Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) dan Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) memberi taklimat tentang proses tersebut.

 Azmin berkata, taklimat itu penting bagi membolehkan barisan Exco yang baru dilantik mengetahui secara lebih terperinci kandungan perjanjian berkenaan. Menurutnya, langkah tersebut dibuat bagi memastikan kepentingan penguna dan rakyat adalah terjamin dalam perjanjian yang ditandatangani oleh kerajaan negeri dan Persekutuan itu.

 Kerajaan negeri Selangor ketika pentadbiran Khalid memeterai perjanjian pengambil alihan tiga syarikat konsesi dengan tawaran pengambilalihan bernilai RM 9.65 bilion oleh kerajaan Selangor.

 Sebuah lagi sarikat konsesi, Syarikat Pengeluar Air Selangor Sdn Bhd (Splash) bagaimanapun menolak tawaran tersebut. –  Oktober, 2014. SUMBER
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Sebagai MB baru...kita mau Azmin meneliti perjanjian tersebut sebelum dimuktamadkan kerana sebelum ini perjanjian air ini telah menjadi isu utama terhadap pemecatan Khalid Ibrahim. Kajian perlu diteruskan sebelum dimuktamadkan Jumlah RM9b itu amat besar nilainya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...