JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, December 03, 2014

Apa kena dengan Nik Amar ?


Ini nak panggil spesis apa? Korang sendiri fikirkanlah. Tidak wala' dengan keputusan muktamar yang baru lalu yang telah meluluskan usul memansuhkan Akta Hasutan 1948.

Tiba-tiba dia cakap sebaliknya di siniOrang ini begitu yakin dengan keikhlasan Umno. Sudah bertahun-tahun PAS bertungkus lumus melawan Umno, tetapi orang ini masih lagi tidak dapat mengenal hati budi dan kerja laknat Umno selama ini.

Bukan hanya dia seorang sahaja yg demikian rupa. Itulah spesis UG yang PAS perlu hadapi ...

Muktamar lulus usul desak mansuh Akta Hasutan

Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke-60 yang berlangsung di Parit Haji Salleh Ros di sini hari ini meluluskan usul memansuhkan Akta Hasutan 1948.

 Usul bersama dari PAS Pusat dan Dewan Muslimat PAS Pusat itu dibacakan oleh Ahli Jawatankuasa PAS Pusat Datuk Dr Mujahid Yusof dan diluluskan secara sebulat suara.

 Gesaan pemansuhan akta itu dibuat antara lain kerana ianya bercanggah dengan prinsip keadilan Islam dan sejagat.

 Akta yang diwujudkan sejak zaman penjajah itu juga disifatkan sebagi lapuk tidak lagi releven dalam suasana 57 tahun negara mencapai kemerdekaan.

 Akta itu juga menurut usul tersebut, membolehkan seorang rakyat ditahan secara semberono tanpa perlu bukti dan kesan terhadap ucapan atau kenyataan yang dikeluarkan.

 "(Melaui akta ini) kerajaan BN telah menodai nilai kebebasan pandangan dan pendapat sehingga segenap lapisan masyarakat tidak terlepas dari akta hasutan," kata Mujahid ketika membaca ucul tersebut.

 Apatah lagi ujar beliau, akta ini bergantung sepenuhnya kepada budi bicara Jabatan Peguam Negara dan hukumannya pula adalah berat. ~1 HARAKAH ~2 MALAYSIAKINI
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...