JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, January 16, 2015

Mejar Zaidi Ahmad : Kita jumpa di Mahkamah Tinggi pula

KUALA LUMPUR, 15 Jan - Mejar Zaidi Ahmad akan beralih pula kepada mahkamah sivil untuk mencabar keputusan mahkamah tentera yang memerintahkan pemecatan beliau kerana mendedahkan secara terbuka kepincangan dalam dakwat kekal yang digunakan dalam Pilihan Raya 2013, peguamnya mengesahkan hari ini.

 Ketika dihubungi, peguam Zaidi, Mohamed Hanipa Maidin berkata, mereka akan menunggu hukuman mahkamah tentera itu diendorskan secara rasmi sebelum memfailkan untuk semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

 "Saya telah mendapat arahan daripada pelanggan saya untuk memfailkan dan untuk mencabar keputusan itu.

 "Bagi kami, keputusan itu adalah terlalu keras dan tidak seimbang dengan jenayah yang didakwa dilakukan oleh pelanggan saya," katanya kepada Malay Mail Online.

Difahamkan lazimnya, ia mengambil masa dua minggu untuk nota prosiding mahkamah diserahkan kepada pegawai yang mengesahkan sebelum ketetapan itu diluluskan. 

Kelayakan Zaidi juga perlu ditarik balik sebelum beliau secara rasmi kehilangan statusnya sebagai anggota TUDM. 

Hanipa juga mengesahkan bahawa beliau akan meminta Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman mahkamah tentera sehingga lepas pendengaran semakan kehakiman.

 Beliau berkata Mahkamah Tinggi diberi kuasa untuk memberikan apa-apa permohonan penangguhan, sambil menambah bahawa keputusan mahkamah tentera akan dibatalkan jika mahkamah sivil memutuskan bahawa panel tersebut patut dibubarkan.

 Pada 5 Februari, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mendengar permohonan Zaidi yang sedia ada untuk mendapatkan semakan kehakiman kerana kegagalan memanggil pihak berkuasa tentera untuk membubarkan panel mahkamah tersebut , walaupun selepas dakwaan "berat sebelah" oleh salah seorang pegawai yang mempengerusikan.

 Menurut Hanipa, semakan kehakiman yang sedia ada itu telah difailkan apabila pihak berkuasa menolak permintaan pembubaran Zaidi ini tanpa memberi apa-apa sebab atau memberikan hak untuk didengar.

 Apabila ditanya mengapa dia tidak hadir semasa keputusan mahkamah tentera itu, Hanipa menyatakan kurang yakin dalam kesaksamaan panel itu, juga mendakwa bahawa kebebasannya teruk "dikompromi".

 "Tidak ada gunanya. Bagaimana untuk hadir di hadapan penghakiman tercemar? Kami tidak percaya kepada keadilan mahkamah ... jadi bagaimana kita sepatutnya hadir di hadapannya? "Kata peguam yang juga Ahli Parlimen Sepang PAS.

 Hanipa berkata beliau telah tidak dibenarkan menyampaikan hujah-hujahnya sewaktu "mistrial" di mahkamah tentera pada tahun lepas, mengatakan bahawa ini melanggar "hak asasi" anak guamnya untuk perbicaraan yang adil. - Baca lebih lanjut di di sini
Comments
2 Comments

2 comments :

Amuraria said...

SYABAS ! ABU !

Suparman said...

This is interesting....aku dah agak benda nih berlaku.Jurisdiction of Court Martial being disputed in the High Court.Seperti yang lepas lepas aku tau sapa yang akan terbarai nanti.Kah kah kah ....Datuk Ismail Sameon senyum......Datuk Hadi pun senyum....u have to go back to Law School beb.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...